Mjera za spas sezone

Grčka zbog turističke sezone Sputnjik V izjednačava s ostalim europskim cjepivima na tržištu

Ministar turizma želi maksimalno pojednostaviti dolazak turista s istoka Europe, a granice bi mogle biti otvorene već 14. svibnja
Od turista će se svejedno tražiti svježi PCR test ili potvrda o cijepljenju prije dolaska u zemlju
 David Gannon/AFP

Grčka će u sklopu svoje digitalne potvrde priznavati i rusko cjepivo Sputnjik V, u želji da što širem spektru turista ovoga ljeta maksimalno olakša dolazak i boravak u Grčkoj, potvrdio je sinoć ministar turizma Haris Theocharis tijekom službenog posjeta Moskvi.

- Grčki nacionalni odbor za cijepljenje u kontekstu ovogodišnjeg turizma odlučio je izjednačiti rusko cjepivo s onim europskima – objasnio je Theocharis.

Propis kojim se definiraju digitalne zelene putovnice EU uskoro bi trebao biti usvojen, no on je dovoljno fleksibilan da državama članicama omogući individualne odluke oko priznavanja ruskih i kineskih cjepiva u turističke svrhe.

Grčki su se političari do nedavno otvoreno prepirali oko pitanja dozvole ruskog cjepiva. Bivši premijer Aleksei Tsipras, čelnik glavne oporbene stranke Syriza, pozvao je svog nasljednika Kyriakosa Mitsotakisa da slijedi primjer ostalih članica EU i odobri rusko cjepivo Sputnjik V za upotrebu u Grčkoj.

Premijer je odbio razmotriti prijedlog svoga prethodnika, jasno davši pritom do znanja da ne želi nabavljati cjepiva mimo okvira Europske unije.

Ruska tvrtka nedavno je putem društvenih odgovorila na članak portala Euractiv.com.

„Sputnjik V potvrđuje da je dobio zahtjev iz čak 59 drugih zemalja, a Grčku već do svibnja može opskrbiti s 500.000 doza cjepiva. Zajedno smo jači!” stoji u objavi.

Podsjetimo, kao i u Hrvatskoj, turizam je jedna od ključnih grana grčkog gospodarstva o kojoj ovisi čak petina godišnjeg BDP-a, ali i tisuće sezonskih poslova. Primjerice, 2019. godine, Grčka je zabilježila rekord od 31,3 milijuna turista koji su posjetili tu zemlju.

Turistički će se djelatnici cijepiti odmah nakon ranjivih skupina kako bi se što prije spremili na ovogodišnju sezonu. Štoviše, do cijepljenja, vlada će im osigurati besplatno testiranje.

Grčka uprava za civilno zrakoplovstvo ukinula je i obvezu sedmodnevne karantene za posjetitelje iz Europske unije, SAD-a, Ujedinjene Kraljevine, Izraela, Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Posjetitelji iz spomenutih zemalja koji žele ući u grčku trebaju imati ili ovlaštenu potvrdu o cijepljenju, ili negativan PCR test na Covid-19 obavljen najmanje 72 sata prije leta. Svaki putnik po dolasku u Grčku može biti podvrgnut nasumičnoj zdravstvenoj provjeri.

Očekuje se da bi Grčka, s ovim kriterijima, mogla biti spremna za prihvat turista već 14. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:30