Preslagivanje snaga

Grupacija Ruže Tomašić već pregovara s Orbanom o prelasku Fidesza u ECR, a žele dovesti i Janšu

Pučani bi mogli ostati bez čak dva premijera za stolom Europskoga vijeća, a konzervativci bi mogli dobiti i Salvinijevu Legu
Naš portal tražio je službeno očitovanje iz ureda Janeza Janše, ali do trenutka pisanja ovoga teksta nije dobio odgovor.
 Johanna Geron/AFP

Odlazak stranke Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana iz najveće političke obitelji u EU, Europske pučke stranke, otvorio je Pandorinu kutiju kojom su se ponovno osnažile ambicije europskih konzervativaca za preslagivanje političke scene na Starom kontinentu.

Izvor iz grupacije Europski konzervativci i reformisti (ECR), kojoj pripada i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić, redakciji Euractiva potvrdili su kako je njihova politička obitelj Fideszu već otvorila vrata za buduću suradnju.

Sljedeći korak, tvrde izvori, je u Europske konzervativce i reformiste dovesti i Slovensku demokratsku stranku (SDS) premijera Janeza Janše, osobito s obzirom na činjenicu da Janša nikada nije krio svoje simpatije prema mađarskom kolegi.

- Konzervativci već pregovaraju s Janšom – potvrdio nam je izvor iz grupacije.

Naš portal tražio je službeno očitovanje iz ureda Janeza Janše, ali do trenutka pisanja ovoga teksta nije dobio odgovor.

Osim Fidesza i SDS-a, ECR-u bi se mogla pridružiti i talijanska Lega, koja trenutno pripada radikalno desnoj grupaciji Marine Le Pen Identitet i demokracija (ID) u Europskom parlamentu.

- Glavni preduvjet talijanske Lege za pridruživanje našoj političkoj obitelji je da iz svojih redova izbacimo stranku Talijanska braća (Fratelli d'Italia) na čijem je čelu Giorgia Meloni – tvrde, dodavši kako je Orban već poslao pismo podrške toj stranci pohvalivši njihove zajedničke kršćanske i konzervativne vrijednosti.

Ono što je postalo točkom prijepora s poljskom strankom Pravo i Pravda, svakako najvećom strankom u grupaciji, je zahtjev Giorgije Meloni da se Moskvi ukinu sankcije Europske unije.

- Čak ni Orban nije otišao toliko daleko – izjavio je izvor, dodavši da je, po svemu sudeći, Meloni već jednom nogom izašla iz Europskih konzervativaca i reformista.

Talijanska braća trenutno broje tek sedam zastupnika u Europskom parlamentu, a na nacionalnoj su razini jedina opozicijska stranka premijeru Mariju Draghiju. S druge strane, Lega broji čak 27 europarlamentaraca, i tri ministarska mjesta u novoj vladi Italije.

- ECR je spreman ponuditi Fideszu i Legi predsjedništvo grupacijom u Europskom parlamentu, ako do toga dođe – rekao nam je izvor.

U slučaju da se SDS i Lega odluče pridružiti ECR-u, moglo bi doći do ozbiljnog potresa na spektru europske desnice.

- Europska pučka stranka izgubila bi još jednog premijera za stolom Europskoga vijeća, dok bi Marine Le Pen, s druge strane, ostala sama u svojoj političkoj obitelji – objašnjava nam izvor.

Međutim, čelnik Lege Matteo Salvini u razgovoru na svom Facebook profilu ovoga je tjedna jasno dao do znanja kako nije spreman razmotriti ideju pridruživanja Europskoj pučkoj stranci. Ideja je to koju bi htio ostvariti Giancarlo Giorgetti, ministar za ekonomski razvoj iz redova Lege.

- Radimo na tome da stvorimo novu grupaciju: inkluzivnu, poticajnu i vrijednosno kompatibilnu – rekao je Salvini, dodavši kako je u stalnom kontaktu s poljskim, mađarskim i inim kolegama.

Prema njemu, 'na europskoj političkoj sceni postoji potreba za novom desnom grupacijom, jer postojeće političke obitelji nisu dovoljno responzivne da hitno odgovore na krize koje će nam tek zaprijetiti 2021.'

Podsjetimo, Salvini je već pregovarao o suradnji s Pravom i pravdom te Fideszom prije izbora za Europski parlament. Politički analitičari tvrde da bi novom političkom grupacijom u Europskom parlamentu Salvini uspješno utišao Giorgettijevu frakciju unutar stranke koja se zalaže za približavanje desnome centru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:21