Ivana Delaš iz Živog zida povrijedila Izborni etički kodeks, Picula poziva da se zaustave snage koje bi EU vratile unatrag

Euractiv.hr pratit će predizbornu kampanju stranka i donositi vijesti kako ih prenose agencije i drugi izvori.
Vodstvo Živog zida na konferenciji za medije
 Bruno Konjevic / CROPIX

Živi zid

Etičko povjerenstvo u izborima članova u Europski parlament upozorilo je da je Ivana Delaš, kandidatkinja stranke Živi zid, povrijedila Izborni etički kodeks pa joj je naloženo da zbog javnog iznošenja netočnih tvrdnji, ukloni neistiniti sadržaj na službenim mrežnim stranicama svoje kampanje, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Ivanu Delaš je Etičkom povjerenstvu prijavila Hrvatska udruga za zaštitu prava pacijenata u čijoj prijavi stoji da je kandidatkinja Živog zida, koristeći ima te udruge za vlastitu promociju u predizborne svrhe, navela kako je "udruga protiv cijepljenja i podržava antivaksere".

U prijavi se navodi da je Delaš pod imenom Hrvatske udruge za zaštitu prava pacijenata "navela link Cijepljenje.info koji upućuje na protivnike cijepljenja", pri čemu se ističe da udruga "nedvojbeno zastupa interese pacijenata i zdravlja djece i stoga u potpunosti poštuje zakonsku proceduru obveznog cijepljenja i zdravlja djece i zakonsku proceduru obveznog cijepljenja".

Hod za život

Državno izborno povjerenstvo (DIP) priopćilo je u srijedu da akcija "Hod za život", koja će se održati 25. svibnja u Zagrebu, Splitu i Zadru, ne krši izbornu šutnju, ali sudionici na izborima koji u njoj budu sudjelovali moraju poštovati zakonske odredbe o izbornoj šutnji.

Državno izborno povjerenstvo podsjeća da nema zakonske ovlasti zabranjivati javne skupove te s tim u vezi ne može zabraniti "Hod za život".

SDP

Nositelj SDP-ove liste na predstojeće europske izbore Tonino Picula pozvao je u srijedu birače da izađu na izbore i podrže sudjelovanje Hrvatske u europskim procesima, te tako podrže EU i produlje "besprimjerno dug period suradnje, mira i prosperiteta među različitim europskim državama i tradicijama, što se nikada ranije u europskoj povijesti nije dogodilo", nasuprot snagama koje bi "rado anulirale EU u korist povratka na staro".

Picula poručuje i kako su EU izbori posebno važni za hrvatske građane, jer smo "zadnji ušli u EU i imali smo najmanje prilika koristiti alate EU kako bi poboljšali vlastiti standard i realizirali naše nacionalne ciljeve".

"U proteklih šest godina promijenila se EU, ali i Hrvatska. Bogatiji smo za jedno iskustvo i možemo procijeniti gdje treba popravljati deficit, jer nismo iskoristili sve prilike koje smo imali na raspolaganju, ali nipošto nam ne može biti svejedno u kom pravcu će dalje ići razvoj EU", ocijenio je.

HDZ

Nositelj HDZ-ove liste na europskim izborima Karlo Ressler naveo je u srijedu u Požegi europski projekt “Zaželi" kroz koji je u Hrvatskoj zaposleno 5.000 žena koje pružaju potporu u 35.000 staračkih domaćinstava, među kojima je dio i na području ove županije.

“Konkretni rezultati su puno vidljiviji i jasniji našim članovima i svim građanima Hrvatske od velikih milijardi i milijuna. Želimo sveobuhvatno razgovarati i jasno potvrditi naše jasne vrijednosti, sve ono što smo postigli u proteklih 30 godina. Želimo vidjeti kako možemo Hrvatsku, Požeško-slavonsku županiju i Slavoniju pripremati za Europu, vrijeme je nove generacije, za velike tehnološke, gospodarske, ali i društvene promjene do kojih već danas dolazi”, naglasio je Resler.

Zelena lista

Predsjednik Zelene liste i kandidat na listi za izbore za Europski parlament Nenad Matić u srijedu je rekao da na izbore za EU parlament izlaze samostalno kao najrespektabilnija zelena politička opcija u Hrvatskoj, te da ih je u želji da se okupi sva zelena scena, podržala i politička stranka Zeleni forum koja ne izlazi na izbore.

"Teme zaštite okoliša, održivog razvoja, gospodarenja otpadom, ali i obnovljivih izvora energije, energetske obnove zgrada, zdrave prehrane - teme su koje želimo nametnuti u kampanji i na kojima želimo dobiti povjerenje građana i nadamo se i želimo da one budu bitne građanima u Hrvatskoj", istaknuo je Matić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:02