Diplomatski odnosi

Izrael postao 117. državom koja je službeno priznala neovisnost Republike Kosovo

Priština će Trumpa pamtiti kao veliku ruku pomoći, ali će priznanje Izraela Kosovu zakomplicirati odnose s muslimanskim zemljama
EU je na cijelu situaciju reagirala negodovanjem, zato što će Kosovo veleposlanstvo otvoriti u Jeruzalemu
 Armend Nimani/AFP

Kosovo će ipak pamtiti Donalda Trumpa kao osobu koja je učinila jednu veliku stvar za tu državu. Zahvaljujući posredovanju bivšeg američkog predsjednika Trumpa, postignut je dogovor o međusobnom priznanju između Republike Kosovo i Izraela.
Jučer su putem virtualne ceremonije kosovska ministrica vanjskih poslova Meliza Haradinaj-Stublla i izraelski ministar Gabriel Ashkenazi potpisali uspostavu diplomatskih odnosa i taj čin nazvali povijesnim za obje države.

Kosovski lideri naglasili su kako je ovo "kulminacija povijesnih prijateljskih odnosa albanskog i židovskog naroda" te zahvalili SAD-u kao "trajnom i neupitnom prijatelju" na posredovanju. Izrael tako postaje 117. država koja priznaje neovisnost Kosova. No, uspostava diplomatskih odnosa s Izraelom za Kosovo nosi i određen teret jer neće pomoći u procesu da Kosovo priznaju neke muslimanske države, ali i prijateljske države poput Turske i nekih članica EU. S druge strane, i EU je reagirala negodovanjem zbog odluke Kosova da svoje veleposlanstvo u Izraelu ima u Jeruzalemu gdje je Trump premjestio i američko veleposlanstvo. EU i sve države članice imaju veleposlanstva u Tel Avivu i očekuju od država Zapadnog Balkana da slijede stavove EU u vanjskoj politici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:21