Posljedice Brexita

Izvoz britanske robe u EU pao za čak 68 posto, ali Johnsonova vlada odbacuje statistiku

Britanski cestovni prijevoznici od Downing streeta traže hitno uvođenje mjera kojima bi se sanirala gospodarska šteta
Vlada dio odgovornosti za slabiji trgovinski promet pokušava prebaciti na mjere za Covid-19
 Paul Faith/AFP

Prvi mjesec trgovinske razmjene između Europske unije i Ujedinjene Kraljevine nakon isteka tranzicijskog razdoblja utvrđenog Sporazumom o Brexitu nanio je veliki udarac britanskom izvozu. Tako barem tvrdi Udruženje cestovnih prijevoznika prema čijim je podacima izvoz iz Velike Britanije u EU u siječnju ove godine bio čak 68 posto manji u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Taj je podatak spomenut i u pismu kojeg je udruga poslala britanskom ministru Michaelu Goveu, uz poziv da vlada uvede hitne mjere kako bi se ukinule prepreke za normalan protok robe.

Udruga je do podataka došla računajući prijevoz robe preko tunela, ali i one robe koja iz Ujedinjene Kraljevine do EU dolazi putem brodova. Naglasili su kako Covid-19 nije uzrok naglog pada izvoza robe i dobara, već je rezultat prepreka koje postavljaju administrativne procedure. Kao dokaz da je tome tako, spomenuli su prilično veliku razmjenu robe krajem prošle godine, iako su i tada postojali problemi vezani uz Covid-19; izazov za kojeg su se već tada pripremili britanski i europski izvoznici.

Udruženje cestovnih prijevoznika od britanske je vlade tražila hitno povećanje osoblja na carini, kako bi se hitno riješilo „brda papira” koje se traži za izvoz robe u EU. Obično se kamioni koji prevoze robu iz Unije u Kraljevinu u EU vraćaju prevozeći britansku robu. No, prema navodima spomenute udruge, sada se 65 do 75 posto kamiona iz Ujedinjene Kraljevine u EU vraća prazno.

Britanska je vlada ove podatke odbacila kao „netočne”, spomenuvši pritom kako je uložila više od 800 milijuna eura kako bi se na vrijeme sanirale posljedice koje je Brexit na početku trgovinske razmjene prema novim pravilima trebao ostaviti po britansko gospodarstvo.

- Uopće ne priznajemo ove brojke. Znamo da postoje neki specifični problemi i radimo s poslovnom zajednicom kako bi ih što prije riješili – poručio je glasnogovornik britanskog ministarstva.

Britanska vlada dio odgovornosti za slabiji trgovinski promet pokušava prebaciti na mjere za Covid-19, pogotovo nakon pojave „britanskog soja” zbog kojeg su neke države EU uvele dodatne restrikcije za ulazak na teritorij Ujedinjene Kraljevine.

Međutim, bez obzira na pokušaje vlade za demantij ovih podataka, i direktor Udruge britanskih luka, Richard Ballantyne, potvrdio je da su spomenuti podaci „u velikoj mjeri” u skladu s dojmom kojeg oni imaju, prateći ukupni promet u lukama u siječnju ove godine.

Najviše su pogođeni ribari za čiji je izvoz proizvoda u EU trenutno potrebno najviše papira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:23