Budućnost Europe

Jandroković umalo iz Sabora izbacio simpatičnog humanoidnog robota Peppera

U Saboru se jučer održala "Konferencija o budućnosti Europe - vizija za Hrvatsku" na kojoj su predstavljeni uspjesi RH poduzetnika
”Khm! Oprostite! Povrijeđen je članak broj 238 Poslovnika”, oglasio se robot Pepper tijekom obraćanja predsjednika Sabora Jandrokovića
 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković jučer je otvorio "Konferenciju o budućnosti Europe - vizija za Hrvatsku" u sklopu paneuropskog demokratskog projekta kojim EU želi uključiti građane u kreiranje europskih politika.

Na Konferenciji su predstavljeni uspjesi hrvatskih poduzetnika, dodijeljene nagrade Europskog parlamenta i otvorena rasprava o digitalnoj i zelenoj budućnosti Hrvatske.

Jedan od predstavljenih projekata bio je humanoidni robot Pepper sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva, koji je nakratko sjeo u saborske klupe i uživio se u ulogu zastupnika. "Khm! Oprostite! Povrijeđen je članak... Samo trenutak da provjerim. Povrijeđen je članak broj 238 Poslovnika", oglasio se robot Pepper dok je predsjednik Sabora govorio o uspjesima Centra za umjetnu inteligenciju FER-a. Robot Pepper pokušao je dobiti riječ, ali ga je Jandroković glatko odbio uz objašnjenje da je on robot i ne može sudjelovati u raspravi. Time je na simpatičan način ukazao na činjenicu da mnoga pitanja robotike i umjetne inteligencije, poput pitanja pravnog statusa autonomnih robota, još nisu riješena te da bi umjesto o ustašama i partizanima, trebali više raspravljati o tim pitanjima.

Da Hrvatska ipak korača prema budućnosti, dokazali su ravnatelj Specijalne bolnice Radiochirurgia, Dragan Schwarz, koji je istaknuo da će Radiochirurgia ove godine investirati deset milijuna eura za linearni akcelerator s umjetnom inteligencijom koji će povećati razinu kvalitete radiokirurških zahvata.

Primjer Novske

Pozitivan je primjer i projekt Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije (SIMORA), koja je uspjela Novsku pretvoriti u središte gaming industrije i grad u koji se mladi useljavaju umjesto da bježe iz Slavonije. U dvije godine, koliko inkubator u Novskoj postoji, realizirano je 49 startupa, a najavljeno je i otvaranje prve specijalizirane e-sport arene u ovom dijelu svijeta.

Nagrada Europskog parlamenta "Europski građanin" dodijeljena je Savezu izviđača Hrvatske za akciju pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije "Boranka", a nagradu "Europska velika obitelj" dobila je velika obitelj Toljanić s Krka.

"Konferencija o budućnosti Europe" jednogodišnji je projekt tijekom kojega građani imaju priliku odlučiti kako bi se EU trebala razvijati i što bi trebali biti njezini prioriteti. Uz panele i rasprave, građani će moći sudjelovati i u radu plenarne Skupštine. Nakon godinu dana trajanja tri glavne institucije EU razmotrit će sve prijedloge i odlučiti o daljnjim koracima. Voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Violeta Simeonova Staničić, zaključila je da prijedlozi građana trebaju postati politički prioriteti EU i poručila građanima: "Preuzmite kormilo!"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:58