Diplomatski propust

Je li Turska namjerno ponizila predsjednicu Komisije Ursulu von der Leyen?

Kada je riječ o preseansu ili redu prvenstva koje postoji u svakom diplomatskom tijelu, Europsko vijeće je iznad Europske komisije
Turska tvrdi da je nepravedno optužena jer se protokoli dogovaraju prije svakog susreta
 AFP photo, Turkish press

To su nepravedne optužbe na račun Turske. Protokoli se sastaju i razgovaraju o svim aspektima prije samog posjeta, rekao je jučer turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu o Sofagateu, još jednom neugodnom iskustvu EU.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan primio je u utorak u Ankari predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, a na snimci s početka tog sastanka vidi se da je Michelu namijenjen stolac odmah do Erdoğana, dok je von der Leyen morala sjesti na kauč sa strane, a preko puta nje na drugom kauču bio je turski ministar vanjskih poslova.

Çavuşoğlu je jučer odbacio bilo kakvu odgovornost za nesporazum, navodeći da su bili zadovoljeni svi zahtjevi protokola EU. "Takav raspored sjedenja dogovoren je prema prijedlozima EU", rekao je turski ministar vanjskih poslova.
Oglasio se konačno i Michel koji je u srijedu objavio da je tužan jer se stječe dojam da je bio ravnodušan prema protokolarnoj nespretnosti. "To nije istina", izjavio je. A onda se vratio klasičnom političkom mudrovanju kako mu je žao što je ova epizoda "zasjenila" navodne velike uspjehe sastanka.

Striktna interpretacija

U nastojanju da se opravda, Charles Michel je u tekstu na svojoj Facebook stranici napisao: "Unatoč očitoj želji da učine pravu stvar, striktna interpretacija protokolarnih pravila turskih službi proizvela je žalosnu situaciju: razdvajanja, pa čak i ponižavajućeg tretmana predsjednice Europske komisije". Time je dao za pravo turskim tumačenjima cijelog događaja.
Kad je riječ o preseansu ili redu prvenstva koji postoji u svakom diplomatskom entitetu, Europsko vijeće je iznad Europske komisije. Dakle, ministar Çavuşoğlu je u pravu. Ali, s druge strane, slike sa sastanka Erdoğana i bivšeg vodećeg dvojca EU, Donalda Tuska, predsjednika Vijeća, i Jean-Claudea Junckera, šefa Komisije, potvrđuje da su imali dva naslonjača i sjedili svaki s jedne strane turskog predsjednika. Tusk s desne, ako nekoga zanima.
Jedan u nizu propusta
Protokol je ranjiva politička točka. Može Michel plakati kako su "u sjenu" pali diplomatski uspjesi, ali ili je Turska namjerno ponizila predsjednicu EK (što nije isključeno), pa se o uspjesima ne smije pričati, ili su službe EU neprofesionalno šlampave.
A to bi onda značilo da posljednji ozbiljni propusti EU - šamar šefu vanjske politike Josepu Borrellu u Moskvi, kaos s nabavom i distribucijom cjepiva te ovaj Sofagate - signaliziraju da je nešto trulo u sustavu europskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:27