Strategija

Komisija do ljeta planira procijepiti 70 posto punoljetnih građana i uvesti potvrdu o cijepljenju

Jedan od ciljeva je da se do ožujka procijepi najmanje 80 posto starijih od 80 godina te 80 posto djelatnika u zdravstvu
Komisija je našla i kompromis oko kontroverznog pitanja tzv. ”covid-putovnica”
 Ina Fassbender/AFP

Uoči sutrašnjeg virtualnog summita Europskog vijeća, na kojem će se raspravljati i o ideji uvođenja takozvanih “Covid putovnica” Europska komisija objavila je novu strategiju zajedničke borbe protiv virusa kojom predviđa da se do ljeta procijepi 70 posto punoljetnog stanovništva u svim državama članicama. Među ciljevima koje je postavila Europska komisija je i onaj tzv. “Tri puta 80”, odnosno da se do ožujka 2021. procijepi najmanje 80 posto starijih od 80 godina te 80 posto djelatnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Europska komisija vjeruje da će suradnja s proizvođačima cjepiva omogućiti značajno povećanje kapaciteta proizvodnje čime će se osigurati dovoljno cjepiva. Ako je suditi prema dosadašnjoj brzini cijepljenja, teško je da će se cilj od 70 posto ostvariti prije ljeta.

No, državama koje značajno ovise o turizmu, poput Hrvatske, Grčke, Španjolske i drugih, ovaj je rok izuzetno važan.

Europska komisija je pronašla i kompromis oko pitanja tzv.“Covid putovnica”, koji je podjednako prihvatljiv i onim članicama koje su za uvođenje, i onih koje su se toj ideji protivile. Komisija spominje “potvrde o cijepljenju” koje bi se izdale, a države članice bi mogle njih koristiti u vlastitom “zdravstvenom sustavu”.

- Komisija radi s državama članicama na potvrdama o cijepljenju, uz puno poštivanje EU zakona o zaštiti podataka, što može pomoći nastavku brige za zaražene. Zajednički pristup bi se trebao dogovoriti do kraja siječnja 2021., kako bi država članica mogle brzo koristiti potvrde u zdravstvenim sustavima širom Europske unije - piše u priopćenju Europske komisije.

Ideju o “Covid putovnicama” prvi je spomenuo grčki premijer Kyriakos Mitsotakis u pismu Europskoj komisiji i liderima država članica. Ta ideja je naišla na priličnu potporu ali i na upozorenja da bi se time kršila temeljna ljudska prava kao i pravo na slobodu kretanja.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, koji će sutra predsjedati i raspravom šefova država ili vlada, rekao je kako bi bilo prerano sada uvoditi takve putovnice, između ostalog i zbog toga što države još uvijek nisu omogućile da se svi mogu cijepiti te i zbog nedostatka znanstvenih dokaza da cijepljene osobe ne šire virus. On smatra da bi uvođenje ograničenja za one koji se ne cijepe u ovoj fazi “izazvalo velike frustracije”. Međutim, potvrdio je da o toj temi vrijedi raspravljati jer, kako je rekao, “ako je nešto komplicirano, ne znači da se o tome ne može razgovarati".

Predsjednica Europske komisije Ursula van der Leyen je podržala najprije ideju ali su poslije iz Europske komisije rekli da je ona to urekla kao “osobni stav zasnovan na njezinom prijašnjem iskustvu kao djelatnica u zdravstvu”.

Francuska je jedna od država koja je protivila ideji uvođenja “Covid putovnica”. Izvori u EU kažu da je pravno “gotovo nemoguće” na razini EU donijeti odluku o diskriminaciji onih koji se ne cijepe putem ograničavanja putovanja. Ali su spomenuli vjerojatnost da će se takvima u brojnim prilikama onemogućiti kretanje ili pristup određenim događajima. Kao primjere spominju ulazak u vlak, autobus, nogometne stadione i tako dalje.

Kako načelno cijepljene neće biti obavezno protivnici uvođenja “covid putovnica” upozoravaju da bi se time na mala vrata cijepljenje pretvorilo u obvezno.

Među drugim postupcima koje je predložila Europska komisija je i povećanje testiranja za nove varijante virusa dok bi na snazi ostale mjere za državne distance, rada od kuće i nošenje maski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. veljača 2021 20:55