Prevelika moć

Komisija tehno divovima poručila kako "nije prihvatljivo" da na vlastitu ruku blokiraju račune

"Kompanije Silicijske doline bez ikakve odgovornosti, transparentnosti i dijaloga uklanjaju sadržaj s interneta. To je neprihvatljivo"
Ilustracija, Twitter
 Justin Sullivan

Divovi Silicijske doline „više ne bi smjeli na vlastitu inicijativu donositi odluke o uklanjanju sadržaja na internetu”, poručila je ovoga tjedna Europska komisija, nakon što ne prestaju pljuštati reakcija na prošlotjednu blokadu računa Donalda Trumpa na vodećim platformama društvenih mreža.

Prabhat Agarwal, predsjednik odbora e-Commerce u Glavnoj upravi za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije Europske komisije, istaknuvši da Europska unija Zakonom o digitalnim uslugama pokušava pronaći ravnotežu između efikasnog i primjerenog uklanjanja problematičnog sadržaja i zaštite slobode govora na internetu.

„Smatramo neprihvatljivim na platforme na vlastitu inicijativu, bez ikakvoga nadzora, odgovornosti, transparentnosti i dijaloga, donose takve vrste odluka.” poručio je Agarwal tijekom saslušanja u odboru Europskog parlamenta, dodavši da bi 'sloboda govora u cijeloj toj priči trebala ostati ključnom vrijednosti'.

Naime, toj su se temi europski zakonodavci dodatno posvetili nakon što je nekolicina zastupnika tražila službeno očitovanje Europske komisije o slučaju blokade računa Donalda Trumpa jer su tim činom divovi Silicijske doline još jednom dokazali kako raspolažu disproporcionalnom količinom moći u odnosu na slobodu govora na internetu.

„Činjenica je kako presedan da Twitter i Facebook samostalno odlučuju tko može slobodno govoriti na internetu vrlo opasan.” kazala je zastupnica Kim Van Sparrentak iz redova Zelenih.

„Osobito ako se u obzir uzme činjenica da su te platforme godinama profitirale na krilima dezinformacija i mržnje koji su u konačnici doveli do prošlotjednog napada na Capitol Hill. Dužni smo slobodu govora vratiti iz ruku privatnih kompanija u okvire demokratskih institucija.” zaključila je.

Agarwal je parlamentarcima objasnio i razloge zbog kojih Europska komisija u sklopu Zakona o digitalnim uslugama nije predstavila oštrije mjere za raskrinkavanje poslovnih modela oglašavanja na društvenim platformama.

„Poslovni model oglašavanja uistinu može igrati ulogu 'akceleratora' viralnog širenja sadržaja. Međutim, smatramo da prema našim standardima nije zadovoljio kriterije da ga se u potpunosti zabrani.” objasnio je zastupnicima, referirajući se na činjenicu da su Google, Apple i Amazon ovoga vikenda u potpunosti uklonile aplikaciju Parler iz svojih mobilnih trgovina zbog kršenja uvjeta usluga.

„Pogledajte samo Parler. Ta je društvena platforma ovoga vikenda u potpunosti uklonjena s interneta. Iako je željela profitirati od oglašavanja, nije se niti stigla u potpunosti osloniti taj model. Zabrana oglašavanja u tom slučaju ni na kakav način ne bi utjecala na viralnost sadržaja po kojem je ona bila poznata.” rekao je Agarwal.

Osim Europske komisije, blokadu računa Donalda Trumpa osudili su i brojni europski političari. Glasnogovornik njemačke kancelarke Steffen Seibert izjavio je kako „uprava društvenih platformi ne bi trebala odlučivati tko ima pravo na slobodu govora”, dok je francuski ministar financija Bruno Le Maire dodao kako „digitalni oligarsi ne bi samostalno smjeli donositi odluke o regulaciji cijelog digitalnog svijeta”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:23