Nove trzavice

Komisija "uskoro" pokreće proceduru protiv Londona zbog jednostrane odluke u Sjevernoj Irskoj

Bruxelles već smatra da je Ujedinjena Kraljevina prekršila Sporazum o Brexitu i mređunarodno pravo
Najveći problem u ovome trenutku je opskrba robom i prijetnja mirovnom Sporazumu na Veliki Petak
 John Thys/AFP

Potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič najavio je jučer da će Komisija "vrlo skoro" pokrenuti proceduru protiv Ujedinjene Kraljevine zbog jednostrane odluke o produljenju prijelaznog razdoblja za carinski tretman u Sjevernoj Irskoj.
Tek nešto više od dva mjeseca nakon što je UK napustio Europsku uniju problemi na sjeveru Irskog otoka ne jenjavaju, a logističke i birokratske zavrzlame vezane uz posebni tretman Sjeverne Irske sve se više pretvaraju u ozbiljne političke probleme.
Reagirajući na politički pritisak iz Sjeverne Irske, britanski ministar David Frost, zadužen za implementaciju sporazuma o Brexitu i pregovore s EU, najavio je u srijedu kako je UK odlučio produljiti niz prijelaznih razdoblja u kojima se neće u potpunosti primjenjivati odredbe sporazuma o Brexitu u slučaju Sjeverne Irske - potez koji EU smatra kršenjem sporazuma i međunarodnog prava.
Aktualni problem je opskrba robom - kako je sporazum o Brexitu de facto zadržao Sjevernu Irsku unutar jedinstvenog tržišta EU, tako se carinska granica pomaknula na Irsko more, a bilo kakav prijevoz robe između Velike Britanije i Sjeverne Irske podložan je birokraciji i carinskim kontrolama - što je zasad prouzročilo ozbiljne probleme s punjenjem polica na trgovinama u Sjevernoj Irskoj.
Glavni razlog za takvo rješenje bila je predanost obiju strana održavanju Sporazuma na Veliki petak 1998., koji je doveo do trajnog smirivanja sukoba u Sjevernoj Irskoj između probritanskih protestanata i katolika koji su se zalagali za ujedinjenje s Irskom. Prema tom sporazumu, zabranjeno je uvođenje bilo kakve tvrde granice na Irskom otoku kako ne bi došlo do novog rasplamsavanja sukoba.
No, novi razvoj događaja već je počeo podizati napetosti kada je Vijeće lojalističkih zajednica - krovno tijelo zabranjenih paravojnih protestantskih postrojbi - u četvrtak najavilo da više ne priznaje Sporazum na Veliki petak, a unionistička stranka DUP i prva ministrica Sjeverne Irske Arlene Foster najavili su kako će se boriti protiv Protokola o Sjevernoj Irskoj - dijela sporazuma o Brexitu koji pokrajinu drži unutar tržišta EU.
Prijelazno razdoblje za trgovinu trebalo je isteći krajem ožujka, a EU je odbila prethodne zahtjeve UK da ga se produlji. No, jednostrana odluka Londona o njegovu produljenju u potpunosti je ignorirala sve ostale mehanizme u sporazumu o Brexitu, poput zajedničke arbitražne komisije, koji su se mogli iskoristiti za rješavanje tog pitanja.
Zasad se ne zna koji će pravni lijek potražiti Komisija, no iako je Britanija napustila EU, nadležnost nad provedbom sporazuma još uvijek drži Europski sud pravde gdje bi EK mogla prijaviti UK.
Jednostrana najava Britanije uzrujala je i zastupnike Europskog parlamenta koji tek treba ratificirati sporazum s obzirom na to da je on tek provizorno na snazi. Ponukani jednostranim potezom, zastupnici su najavili odgodu glasanja o ratifikaciji i upozorili da neće ratificirati sporazum ako će ga Britanija kršiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 09:31