Media4Europe

„Mediji i tehnološke kompanije moraju početi ne samo razgovarati, već i govoriti istim jezikom”

U srijedu 3. ožujka održan je virtualni hibridni summit Media4Europe koji je najavio drugo izdanje inicijative Stars4Media.
Ilustracija
 Remko De Waal/AFP

Nije nužno da novinari nauče kodirati, već da stručnjaci za umjetnu inteligenciju dobiju svoje mjesto u redakcijama europskih medija, jedna od glavnih poruka koju su sudionici današnjeg hibridnog summita Media4Europe, kojeg su u srijedu, 3. ožujka 2021., virtualno organizirali konzorcijski partneri inicijative Stars4Media; Sveučilište VUB, Europska federacija novinara, WAN-IFRA i Zaklada Euractiv.

Inicijativa Stars4Media pokreće svoje drugo izdanje i poziva sve zainteresirane dionike medijskog i tehnološkog sektora da se prijave za sudjelovanje u programu koji potiče prekograničnu, trans-sektorsku i multidisciplinarnu suradnju na inovativnim medijskim rješenjima.

- Tehnološki sektor i mediji ne samo što ne razgovaraju međusobno dovoljno, već dolaze s dvije različite planete. Pred nama je doba automatizacije koja će sasvim sigurno zahvatiti i sedmu silu, pa je nužno da mediji nauče jezik tehno sektora – upozorio je virtualnu publiku Andreas Marckmann Andreassen, digitalni urednik danskog Fagbladet Journalistena i autor uspješnice koju kolokvijalno naziva „priručnikom za preživljavanje medija u 21. stoljeću”.

S njegovom se procjenom slaže i Agnes Stenbom, specijalistica umjetne inteligencije u švedskoj izdavačkoj kući Schibsted. Njezini modeli svakodnevno unaprjeđuju stvaranje, distribuciju i analitiku medijskog sadržaja. Osim što presreću tipfelere i potencijalne dezinformacije, algoritmi optimiziraju distribuciju članaka ciljanoj publici te usavršavaju analizu čitanosti, čime se neprestano unaprjeđuju poslovni modeli izdavačke kuće Schibsted.

image
Hibridni virtualni summit Media4Europe koji se održao 3. ožujka
Screenshot


A kako unaprijediti tražilice?

Taj je model predstavio Sebastian van der Lans, osnivač i izvršni direktor kompanije Wordproof koju koristi čak dvije trećine vodećih izdavača u Nizozemskoj. Van der Lans je osmislio model kojim bilježi kreiranje novinskih članaka od njihovog početka, sve do ažurirane verzije priča objavljenih na internetskim portalima, tzv. „timestamping”. Tom se mjerom bitno jednostavnije može ući u trag lažnim vijestima, ali i ekskluzivama, zato što omogućuje neovisnim i manjim izdavačima „jednak pristup na tražilicama poput Google Newsa”.

To su samo neki od brojnih primjera uspješne suradnje medija i tehnoloških kompanija u pronalasku inovativnih rješenja u novinarstvu, koja su osmišljena da motiviraju sve zainteresirane na prijavu za novo izdanje inicijative Stars4Media.

Sudionicima virtualnog hibridnog summita obratila se i potpredsjednica Europske komisije zadužena za portfelj medija Věra Jourová.

- Zdravlje medijskog sektora direktno je povezano sa zdravljem europskih vrijednosti, koje je posljednjih mjeseci u jeku pandemije Covida-19 testirano do krajnjih granica. Mediji, koji su se ispostavili ključnima u izvještavanju javnosti o zdravstvenoj krizi, pretrpjeli su jedan od najjačih ekonomskih udaraca, zbog čega je Komisija bila primorana uskočiti u pomoć. - poručila je povjerenica, naglasivši da mediji moraju biti u samome srcu europskih demokratskih vrijednosti.

U poslijepodnevnim satima održale su se dvije panel diskusije na temu potreba medijskog sektora te logističko-financijska podrška koju medijima mogu ponuditi privatni i javni sektor, u kojoj su sudjelovali brojni prominentni dionici iz svijeta medija, poput Fernanda de Yarza Lopeza-Madraza, predsjednika WAN-IFRAe, Mogens Bjerregård, predsjednika Europske federacije novinara te Joséa Manuela Sanza Mingote, direktora španjolske agencije EFE, ali i europske politike poput bivše zastupnice EP-a iz redova Zelenih Helge Trupel, portugalske socijaldemokratkinje Margaride Marques te Lucije Recalde Landarice, šefice odjela za audiovizualnu industriju u Glavnoj upravi za komunikacije Europske komisije.

Više o drugom izdanju inicijative Stars4Media, na koje se još stignete prijaviti, saznajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2024 02:47