Sljedeći tjedan u EU

Odnosi EU i Ujedinjene Kraljevine, digitalne zelene potvrde i pandemija u fokusu EU ovoga tjedna

Do 30. travnja mora se izglasati sporazum kojim će se definirati odnosi s Londonom nakon Brexita, ali i tzv. "Covid-putovnice"
Ilustracija; sjedište Europske komisije u Bruxellesu
 Aris Oikonomou/AFP

Zastupnici Europskog parlamenta sljedeći će tjedan glasati o sporazumu o budućim odnosima EU i Ujedinjene Kraljevine te će postići dogovor o digitalnoj zelenoj potvrdi, koju se često kolokvijalno naziva „Covid-putovnicom” s obzirom na to da joj je glavna zadaća olakšati kretanje unutar EU tijekom pandemije Covida-19.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ovoga će ponedjeljka održati sastanak s predsjednikom Europskoga vijeća Charlesom Michelom. Očekuje se da će tema sastanka biti zaključci summita održanog 25. i 26. ožujka i službeni posjet Turskoj koji je 7. travnja rezultirao brojnim kontroverzama. Također, očekuje se da će europarlamentarci ovoga tjedna od tandema von der Leyen-Michel tražiti dodatna objašnjenja o protokolarnom incidentu, pri kojem je šefica Komisije ostala bez stolca na sastanku s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Ankari.

Na dnevnom redu plenarne sjednice ovoga utorka bit će rasprava i glasanje o sporazumu kojim će se definirati budući odnosi s Ujedinjenom Kraljevinom, koji se privremeno primjenjuje od početka ove godine. Da sporazum formalno stupi na snagu, potrebna je suglasnost Europskog parlamenta, osobito s obzirom na činjenicu kako privremeni sporazum istječe 30. travnja.

Europski parlament dugo je odgađao datum glasanja, prosvjedujući tako zbog odluke vlade Borisa Johnsona da odgodi uvođenje carinske kontrole između Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Podsjetimo, London je odlučio jednostrano odgoditi carinsku kontrolu na uvoz hrane u Sjevernu Irsku, zbog čega je Europska komisija bila primorana pokrenuti postupak protiv Londona.

Ujedinjena Kraljevina i EU potpisale su sporazum o razdruživanju čiji je dio i Protokol o Irskom otoku kojim se želi sačuvati Mirovni sporazum na Veliki petak; dokument kojim su ukinute kontrole između Republike Irske i Sjeverne Irske.

Da bi se izbjeglo uvođenje tvrde granice na irskom otoku i istodobno zaštitilo jedinstveno europsko tržište, Protokol predviđa uvođenje carinskih kontrola na robu koja dolazi iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku.

Bilo je predviđeno da se kontrole uvedu početkom travnja, a britanska je vlada nedavno najavila kako će se primjena odgoditi do 1. listopada.

Europarlamentarci će u srijedu raspravljati i o prijedlogu Europske komisije za uvođenje digitalne zelene potvrde, koja bi trebala biti usvojena do početka ljeta 2021. kako bi pomogla turističkom sektoru. Tzv. „Covid-putovnica” bit će dokaz da se osoba cijepila protiv Covida-19, da je preboljela tu bolest ili da ima negativan rezultat na PCR testu. Taj je prijedlog uveden kako bi se izbjegla diskriminacija onih Europljana koji se nisu uspjeli cijepiti do ovoga ljeta.

Parlament je u ožujku najavio da će prijedlog biti usvajan po hitnoj proceduri kako bi se zakonodavni proces finalizirao do početka ljeta. Nakon što zastupnici glasaju o tom prijedlogu, Europski parlament i Vijeće EU započinju pregovore.

U srijedu će zastupnici s visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku, Josepom Borrellom, raspravljati i o odnosima EU s Rusijom i Kinom.

Ovoga bi se tjedna trebala održati i dva neformalna ministarska video sastanka; u ponedjeljak je predviđen virtualni sastanak ministara poljoprivrede EU27, dok će se u četvrtak održati sastanak ministara vanjskih poslova u formatu Vijeća za razvojnu politiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:54