Poruka

Papa Franjo pozvao je u video poruci izrabljivane redovnice da se "bore"

"To se u Crkvi smatra normalnim: žene moraju služiti ne tražeći ništa zauzvrat", rekla je autorica knjige "Feministkinja i kršćanka"

Papa Franjo s redovnicama

 Alberto Pizzoli

Papa Franjo je u utorak 1. veljače, pozvao redovnice da se "bore" ako se prema njima "nepravedno postupa, čak i unutar Crkve", priznajući da se ponekad njihova služba "svodi na robovanje".

"Pozivam ih da se bore kada se, ponekad, prema njima nepravedno postupa. Čak i unutar Crkve, kada se njihova služba, tako plemenita, svodi na robovanje. Ponekad su za to odgovorni ljudi iz Crkve", rekao je Sveti Otac rođen u Argentini na video snimci koja je objavljena u utorak kako bi se predstavile Papine molitvene nakane za veljaču posvećene redovnicama i Bogu posvećenim ženama.

"Neka se ne obeshrabre", dodao je 85-godišnji Papa koji je više puta osudio "nasilje" i "ropski odnos" prema ženama.

Pitanje redovnica koje obavljaju kućanske poslove u službi muške crkvene hijerarhije, napose kardinala i članova Kurije, već je bilo u središtu zanimanja javnosti.

"Te žene rade kao sluškinje" kod svećenika, biskupa i kardinala, gdje "kuhaju, spremaju, peru odjeću" i "veoma su slabo plaćene", rekla je za AFP Lucetta Scaraffia, povjesničarka, komentatorica i bivša direktorica mjesečnika "Žene Crkva Svijet".

"To se u Crkvi smatra normalnim: žene moraju služiti ne tražeći ništa zauzvrat", dodala je Scaraffia, autorica knjige "Feministkinja i kršćanka". "Naučene su da budu počašćene što služe svećenicima. To je način razmišljanja."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. siječanj 2023 05:08