Češka u krizi

Policija pokrenula istragu zbog neizvještavanja o zdravlju predsjednika Zemana

Ured odbija dati informacije o predsjednikovom stanju, pa se predsjednik Senata obratio bolnici koja mu je odgovorila da je nesposoban
Miloš Zeman na ulasku u bolnicu
 Ladislav KŘivan/Mfdnes + Ln/Profimedia

Češki predsjednik Miloš Zeman trenutno ne može obavljati svoje dužnosti, rekao je predsjednik Senata, gornjeg doma parlamenta, nakon što je dobio izvješće od bolnice u kojoj je Zeman smješten na intenzivnoj njezi više od tjedan dana.

Izbori su održani 8. i 9. listopada, utvrđeno je da je pobjednik koalicija Zajedno, da je premijer Andrej Babiš i dalje na čelu najjače pojedinačne stranke, ali nema predsjednika koji bi trebao odrediti mandatara. Zeman je bio najavio da će dati mandat najjačoj pojedinačnoj stranci jer je blizak Babišu. Koji nema s kime formirati većinu u parlamentu.

Dvije koalicije, Zajedno desnog centra i liberalni savez Piratske stranke i Stranke gradonačelnika, osvojile su ukupno 108 od 200 mjesta u donjem domu češkog parlamenta, pa objavile da žele zajedno oformiti vladu.

Predsjednik Senata Miloš Vystrčil rekao je da je malo vjerojatno da će se Zeman vratiti na posao u narednim tjednima. Stoga parlament treba raspravljati o aktiviranju ustavne klauzule koja predsjedničke dužnosti prebacuje na druge dužnosnike, uključujući imenovanje novog premijera nakon izbora. Takva odluka zahtijeva podršku oba doma parlamenta. Donji dom trebao bi se prvi put sastati 8. studenoga.

Zemanov ured odbija pozive na davanje informacija o predsjednikovom stanju, zbog čega se Vystrčil obratio izravno bolnici koja mu je odgovorila u ponedjeljak. Ali i dalje se nije doznalo od čega Zeman boluje. Češki mediji sugeriraju da je smrtno bolestan.

“Prema mišljenju Središnje vojne bolnice, predsjednik Miloš Zeman trenutno, iz zdravstvenih razloga, nije spreman obavljati svoje dužnosti“, objavio je Vystrčil. Zeman, pušač, boluje od dijabetesa koji je oštetio i njegove živce, zbog čega je počeo koristiti invalidska kolica. Zbog njega se Češka našla pred političkom krizom. Ako bude proglašen nesposobnim obavljati dužnosti, situacija u kojoj nema mandatara može potrajati.

U međuvremenu, šef predsjednikovog ureda Vratislav Mynář se počeo ponašati kao da je predsjednik. U javnost su, kako prenosi Euractiv.cz, stigle informacije da je bio svjestan predsjednikove nesposobnosti da obavlja posao još 13. listopada, ali je o tome odbio obavijestiti javnost. A Mynář je 14. listopada dopustio Zemanu da potpiše dokument kojim se saziva sljedeći češki parlament koji proizlazi iz nedavnih izbora. Šef kabineta se, između ostalog, suočava s kaznenim progonom zbog navodne prevare s potporama.

Ustavni odvjetnik Jan Kysela izjavio je da je Mynářovo ponašanje neobranjivo i "nalikuje istočnjačkom despotizmu".

Posljednje informacije govore da je policija pokrenula istragu protiv predsjednikovog ureda zbog mogućih prekršaja informiranja javnosti. “Uzimajući u obzir nove informacije koje je objavio predsjednik Senata, policija će početi istragu o mogućim nezakonitim činima koji se mogu tumačiti kao znakovi kaznenog djela protiv republike”, objavila je policija.

Senat je najavio da će pokrenuti raspravu o sljedećim koracima među kojima i aktiviranje Članka 66 Ustava kojom se predsjedničke ovlasti predaju premijeru i predsjedniku parlamenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:47