EK u Hrvatskoj

Povjerenik Lenarčič: "Pomoć je na putu! Opremu je promptno poslalo čak 13 članica i Turska"

Predstavnici Europske komisije danas popodne idu u najpogođenija područja Banovine
Janez Lenarčič
 Marko Todorov/Cropix

"Najprije bih htio izraziti sućut svim žrtvama i građanima Republike Hrvatske zbog ove tragedije. Također, želio bih izraziti priznanje svim službama koje su se odmah spremno odazvale na pomoć, poput vatrogasaca, gorske službe spašavanja i medicinskog osoblja." poručio je na samome početku konferencije za medije povjerenik Europske komisije za krizne situacije Janez Lenarčič, kojeg je u Banskim Dvorima primio premijer Andrej Plenković i hrvatski ministri.

Lenarčič i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica danas popodne će posjetiti najteže pogođena područja na području Petrinje, Siska, Gline i obližnjih sela u kojima su i smrtno stradale obitelji.

"Odmah nakon potresa aktivirali smo Mehanizam civilne zaštite EU i sve su članice pokazale spremnost pružiti ruku pomoći svojoj članici. Za manje od 24 sata dobili smo ponude za pomoć od čak 13 članica EU i Turske, koje su odmah na raspolaganje stavile opremu za privremeni smještaj građana." objasnio je povjerenik Lenarčič, a na upit novinara rekao je da se trenutno radi o Austriji, Rumunjskoj, Francuskoj, Grčkoj, Češkoj, Litvi, Švedskoj, Bugarskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Portugalu, Italiji i drugim zemljama EU.

Predstavnicima medija obratila se i potpredsjednica Komisije Dubravka Šuica, vidno pogođena tragedijom koja je jučer u popodnevnim satima zadesila njezinu rodnu zemlju.

"Iako danas predstavljam Komisiju, imajte na umu da mi je teško jer mi je Hrvatska u srcu. Izražavam sućut svima pogođenima ovom tragedijom. Hvala kolegi Lenarčiču koji je odmah pokazao spremnost pomoći. Iako ova tragedija nije u domeni mog portfelja, vjerujem da iz ove prirodne katastrofe, koje se nikad ne mogu predvidjeti, ipak možemo izvući neke pouke tijekom obnove Siska, Petrinje, Gline i Lekenika, kako bi njihovi stambeni objekti postali otporniji na ovakve izazove." kazala je potpredsjednica Šuica, ponovivši koliko se članstvo u EU još jednom ispostavilo važnim za obnovu Hrvatske.

Predstavnici Komisije i ministri Vlade RH, poput Tome Medveda, Davora Božinovića, Vilija Beroša i Nataše Tramišak, danas su u poslijepodnevnim satima posjetili najpogođenija područja u Banovini.

"Grad se ne može obnoviti preko noći, ali se preko noći može organizirati smještaj ljudima koji su ostali bez krova nad glavom." objasnio je povjerenik Lenarčič iz porušene Petrinje novinarima, koji su ga pitali hoće li Europska unija uspjeti obnoviti grad.

"Riječima vam ne mogu opisati emocije koje su me preplavile po ulasku u Petrinju." rekla je povjerenica Šuica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:20