Prava žena

Rodna ravnopravnost je prioritet europskih politika u Uniji i globalno

Ljudska prava, sloboda i demokracija temeljne su vrijednosti EU, a rodna ravnopravnost ključni je aspekt mira i sigurnosti

Visoki predstavnik Josep Borrell

 Photographer: Dati Bendo

image

Jutta Urpilainen, povjerenica

Christophe Licoppe
Zajednički članak visokog predstavnika i potpredsjednika Europske komisije Josepa Borrella, europske povjerenice za međunarodna partnerstva, Jutte Urpilainen i ministara vanjskih poslova država članica o Akcijskom planu EU-a za rodnu ravnopravnost III.

image

Jutta Urpilainen, povjerenica

Christophe Licoppe

Prava žena i djevojčica nisu skoro nigdje u svijetu toliko dovedena u pitanje kao u Afganistanu. Najnoviji razvoj događaja izaziva veliku zabrinutost. EU je jasno dao do znanja da će buduća razvojna pomoć EU-a Afganistanu ovisiti o poštovanju međunarodnog pravnog okvira i normi ljudskih prava, uključujući prava žena i djevojčica. EU je odlučan u tome da nastavi pružati potporu ženama i djevojčicama u Afganistanu i u ostatku svijeta te da ustraje na našim vrijednostima i uvjerenjima.

Ravnopravnost, ljudska prava, sloboda i demokracija temeljne su vrijednosti Europske unije. Obogaćuju naša društva i jačaju njihovu otpornost. Rodna ravnopravnost ključni je aspekt mira, sigurnosti, gospodarskog blagostanja i održivog razvoja. Osim toga, u skladu s Ugovorima EU-a zahtijeva se zaštita i promicanje rodne ravnopravnosti.

Stoga je politički, operativni i financijski rad na promicanju i zaštiti napretka u području rodne ravnopravnosti politički prioritet i ključni cilj EU-a. Akcijskim planom EU-a za rodnu ravnopravnost III. i novim proračunom EU-a za vanjsko djelovanje predviđa se plan za globalno djelovanje prema rodno ravnopravnom svijetu. Blisko surađujemo s multilateralnim, regionalnim i bilateralnim partnerima, uključujući organizacije civilnog društva, kako bismo ostvarili te ciljeve. Pred nama je još dug put i ne možemo biti zadovoljni postojećim stanjem. Zajedno smo jači i možemo se lakše suočiti s izazovima koji su još uvijek prisutni.

Kriza uzrokovana bolešću COVID-19 u mnogim je zemljama pogoršala postojeće rodne nejednakosti u različitim područjima poput obrazovanja, strukovnog osposobljavanja, zdravlja, sigurnosti i zaštite, spolnog i reproduktivnog zdravlja i prava, donošenja odluka i gospodarskih prilika.

Zbog ograničenja kretanja zbog bolesti COVID-19 zabilježen je porast rodno uvjetovanog nasilja, posebno nasilja u obitelji, a ženama i djevojčicama smanjen je pristup uslugama povezanima sa spolnim i reproduktivnim zdravljem. Istovremeno su žene i djevojčice morale preuzeti znatan dio tereta povezanog sa skrbi. Radnici u neformalnom gospodarstvu i niskokvalificirani radnici (od kojih su većina žene), migranti i pripadnici manjina izloženi su većem riziku te se suočavaju s višestrukim i isprepletenim oblicima diskriminacije.

Osim toga, zbog zatvaranja škola djevojčice su izložene povećanom riziku seksualnog iskorištavanja, rane trudnoće, dječjeg rada i prisilnog braka. Fond Malala procjenjuje da bi 20 milijuna djevojčica moglo napustiti školovanje, što znači da ukupno 150 milijuna djevojčica, što je jednako trećini stanovništva EU-a, nema šanse za obrazovanje.

Prema nedavnom izvješću UN-a potrošnja u vojne svrhe premašila je svjetske troškove za zdravstvo i u 2020., čak i u godini koju je obilježila pandemija koronavirusa. Za održiv oporavak od pandemije bolesti COVID-19 moramo udvostručiti nastojanja za promicanje rodne ravnopravnosti.

Sada je vrijeme da učinimo više

Ovaj problem zahtijeva globalni odgovor i potrebno ga je riješiti sad kad gradimo budućnost za našu djecu i unuke sa željom da odrastaju u postpandemijskom svijetu koji je ravnopravniji, raznolikiji i u kojem postoje jednake mogućnosti za sve. Moramo se pozabaviti temeljnim uzrocima rodne neravnopravnosti i rodno uvjetovane diskriminacije kako bismo postigli održive promjene.

Europska unija i njezine države članice te europske financijske institucije pružale su tijekom pandemije pomoć ženama i djevojčicama u svijetu. Kao skupina Tim Europa već smo mobilizirali 46 milijardi eura pomoći za više od 130 partnerskih zemalja, posebno za žene i mlade.

Tri primjera za ilustraciju: u Nepalu smo pomogli da milijun djevojčica i dječaka nastave svoje obrazovanje kroz učenje pomoću radija; u Togu smo podržali stvaranje univerzalnog sustava dohotka i imenovanje žena na čelu novih općina; u okviru inicijative EU-a i UN-a Spotlight pružena je pomoć za 650 000 žena i djevojčica s ciljem suzbijanja i sprečavanja nasilja nad njima te za educiranje 880 000 muškaraca i dječaka o pozitivnoj muževnosti, nenasilnom rješavanju sukoba i roditeljstvu.

No, s obzirom na sve veće probleme, moramo učiniti više i bolje. To je svrha Akcijskog plana za rodnu ravnopravnost III. Njime se promiče vodstvo i smisleno sudjelovanje žena, djevojčica i mladih u političkom, gospodarskom, društvenom i kulturnom životu, kao i u svim pitanjima povezanima s mirom i sigurnošću u cijelome svijetu.

Radimo na tome da se ljudski razvoj vrati na pravi put

Taj plan sada realiziramo uz pomoć novog instrumenta NDICI – Globalna Europa u vrijednosti od 79,5 milijardi eura kojim će se poduprijeti vanjsko djelovanje EU-a u sljedećih sedam godina.

Potpora obrazovanju, a posebno obrazovanju djevojčica, imat će središnju ulogu. Kao što podupiremo obrazovanje u izvanrednim situacijama, EU je tijekom pandemije surađivao s partnerskim zemljama kako bi se utjecaj pandemije na učenje i dobrobit djece sveo na najmanju moguću mjeru te kako bi se olakšao siguran povratak u školu.

Kao skupina Tim Europe već osiguravamo više od polovine svjetske pomoći za obrazovanje. Uz to, dodatno ćemo povećati sredstva za promicanje rodne ravnopravnosti pomoću kvalitetnog obrazovanja na svim razinama. Dio tog novog početka naša je zajednička obveza iz srpnja u iznosu od 1,7 milijardi eura za Globalno partnerstvo za obrazovanje kako bi se poboljšalo obrazovanje djevojčica i dječaka u 90 zemalja i područja.

Trudimo se pomoći u različitim područjima, od pružanja potpore obrazovanju i poboljšanju gospodarskih prilika za žene i djevojčice do poboljšanja njihova pristupa uslugama povezanima sa spolnim i reproduktivnim zdravljem. Do 2025. će 85 % novog vanjskog djelovanja EU-a u svim sektorima imati ugrađen element rodne ravnopravnosti i jačanja položaja žena.

Taj se koncept sada dovršava u suradnji s našim partnerskim zemljama na temelju podrobnog savjetovanja s organizacijama civilnog društva, aktivistima za prava žena i mladima.

Moramo vratiti ljudski razvoj na pravi put i ostvariti ciljeve održivog razvoja do 2030., pri čemu ni jedna žena ni djevojčica ne smije biti zapostavljena.

Od ključne je važnosti da u tome uspijemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:30