Diplomatske trzavice

Ruski diplomati oštro odgovorili EU: ‘Izjava von der Leyen je neukusna i nepromišljena‘

Šefica Komisije je prošloga tjedna od Moskve tražila objašnjenje zašto svoje cijepivo nudi članicama EU, dok sama kaska u cijepljenju
Komisija i dalje ne razmatra kupovinu Sputnjika V, a članicama poput Hrvatske poručuje da ”to čine na vlastitu odgovornost”
 Johanna Geron/AFP

- Predstavnici ruskih vlasti, znanstvene zajednice i poduzetnika, koji su u potpunosti su angažirani na promociji cjepiva Sputnjik V na globalnom tržištu, u nekoliko su prilika nedvosmisleno potvrdili kako je osigurati dovoljnu količinu istog cjepiva za potrebe vlastitih građana apsolutni prioritet ruske vlade. Izjavu predsjednice Komisije Ursule von der Leyen smatramo ili neukusnim pokušajem politizacije zdravstvene krize ili nepromišljenom omaškom nesvojstvenoj jednoj visoko pozicioniranoj političarki – stoji u službenom priopćenju Stalnog predstavništva Ruske Federacije pri Bruxellesu upućenom Europskoj komisiji.

Podsjetimo, šefica Komisije Ursula von der Leyen prošloga se tjedna zapitala zašto Moskva članicama EU nudi milijune doza cjepiva dok još uvijek kaska u procjepljivanju vlastitih građana, zbog čega je od Kremlja tražila očitovanje. Njezin je komentar uzburkao diplomatske krugove tzv. „briselskog balona”, a oštar odgovor promptno je stigao i iz redova ruskih stalnih predstavnika pri EU.

- Želimo istaknuti kako je učinkovitost našeg cjepiva veća od 90 posto, te da je ono u potpunosti sigurno za upotrebu. Isto su u svojim zaključcima potvrdili i vodeći medicinski časopisi, koji su naše cjepivo Sputnjik V ocijenili najboljom opcijom na tržištu; osobito ako se u obzir uzmu faktori poput cijene, kvalitete i dostupnosti – ističu ruski diplomati, dodavši kako je Moskva spremna ponuditi i logističku pomoć svakoj državi koja želi što hitnije započeti cjelovitu i neovisnu analizu farmakoloških karakteristika njihovog proizvoda.

Na razini EU, jedino je Mađarska odobrila upotrebu kineskog i ruskog cjepiva protiv Covida-19, dok su Češka i Hrvatska poduzele prve korake u pokušaju dolaska do svojih prvih doza Sputnjika V. Slovačka je imala sličan plan, ali je jedan od koalicijskih partnera uložio veto u prijedlog nabave cjepiva kojeg još uvijek nije odobrila Europska regulatorna agencija (EMA).

Izvori iz Europske komisije Euractivu su potvrdili kako nabava Sputnjika V još uvijek „nije na njihovom radaru”.

- Jedan od preduvjeta za ulazak u plan cijepljenja Europske unije je da proizvođači moraju osigurati proizvodne kapacitete na teritoriju EU, zato što želimo zadržati neovisnost u nabavi cjepiva – tvrde izvori, istaknuvši kako se Sputnjik V u potpunosti proizvodi u Rusiji, i time ne zadovoljava njihove stroge kriterije.

Isti su izvori poručili članicama koje se, poput Hrvatske, samoinicijativno odlučuju za nabavu ruskog cjepiva, „to čine na vlastitu odgovornost”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. kolovoz 2022 17:47