Otvorena objava

Salvini: Blok desnog centra podupire Berlusconija za predsjednika Italije

Salvini je pojasnio da će njegova stranka biti spremna ostati u vladi čak i ako Draghi ode s mjesta premijera

Bivši talijanski premijer, pravomoćno osuđen, Silvio Berlusconi

 Piero Cruciatti

Talijanski blok desnog centra podržat će kandidaturu bivšeg premijera Silvija Berlusconija da postane sljedeći predsjednik države, rekao je u četvrtak čelnik desničarske stranke Matteo Salvini.

Talijanski parlament sastat će se 24. siječnja kako bi izabrao novog čelnika države koji će zamijeniti Sergija Mattarellu, predsjednika na odlasku. Očekuje se da će čelnici desnog centra raspravljati o situaciji na sastanku koji je predviđen za petak.

"Desni centar je čvrst i jednoglasan u svojoj podršci Berlusconiju, i nećemo prihvatiti veto ljevice iz ideoloških razloga", rekao je Salvini u priopćenju, aludirajući na stranke lijevog centra koje su osudile Berlusconijeve političke ambicije.

Predsjednički izbori su dominantna politička rasprava u Italiji i vjerojatno će imati veliki utjecaj na budućnost zemlje.

Premijer Mario Draghi nalazi se među glavnim kandidatima, no njegova promocija u šefa države ostavila bi stranke s izborom ili postavljanja novog premijera ili raspisivanjem prijevremenih izbora.

Na konferenciji za medije u srijedu, Salvini je pojasnio da će njegova stranka biti spremna ostati u vladi čak i ako Draghi ode, no ponovio je da bi volio da bivši šef Europske središnje banke ostane premijer.

Berlusconijeva stranka Forza Italia rekla je da će napustiti vladu jedinstva ako se Draghi preseli u predsjedničku palaču Quirinale.

Predsjednički izbori održavaju se glasovanjem između 1000 parlamentaraca i regionalnih delegata. Glasovanje je tajno, zbog čega je stranačkim čelnicima teško osigurati da zastupnici slijede njihove instrukcije.

Analitičari i političari vjeruju da Berlusconi - koji se i dalje bavi suđenjima povezanim s njegovim neslavnim "Bunga Bunga" seks zabavama otprije više od desetljeća - vjerojatno neće dobiti široku podršku koja mu je potrebna da pobijedi na glasovanju.

Čak i da zastupnici bloka desnog centra glasuju za njega, Berlusconiju će i dalje biti potrebno barem 50 dodatnih glasova da postane šef države - koje bi morao osigurati iz bazena nezavisnih zastupnika.

Riccardo Molinari, visokopozicionirai član Lige, rekao je da stranka želi da Berlusconi bude izabran, no dodao je da njegov tabor treba pronaći kandidata kojeg će i ljevica podržati.

"Nije tajna da je Berlusconi figura koja izaziva podjele", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 03:35