London zabrinut

Škotska nacionalna stranka donijela plan za raspisivanje novog referenduma o neovisnosti

Čak 52 posto Škota koji su željeli reći svoje mišljenje u anketi smatra da bi Edinburgh ovoga puta trebao raskinuti trostoljetnu vezu
Istovremeno, nastavlja rasti podrška neovisnosti i Walesa te Sjeverne Irske
 Russell Cheyne/AFP


Prema službenim podacima, prošle je godine 418 učenika dobilo nagradu za učenje škotskog jezika. Što i nije neki velik broj, ali se nazire trend kad se usporedi sa 100 koji su istu nagradu dobili 2019. godine. Prema informacijama koje donosi The Scotsman, ove godine još uvijek nisu poznati precizni podaci, ali novine navode da se može govoriti o novom “skoku”.
Nagrada je uvedena 2014. godine kad su Škoti na referendumu odbacili izlazak iz Ujedinjene Kraljevine. I kad su bili uvjereni da im je bolje ostati u Kraljevini jer će tako ostati članicom EU. A onda je uslijedio Brexit. Britanski premijer Boris Johnson je poručio Škotskoj da im neće odobriti drugi referendum o neovisnosti. Iako je 62 posto biračkog tijela u toj sjevernoj sastavnici Ujedinjene Kraljevina glasalo protiv izlaska iz EU.
Nicola Sturgeon, škotska premijerka, u nedjelju je izjavila da namjerava provesti legalni referendum o neovisnosti ako pobijedi na predstojećim izborima za lokalni parlament u Škotskoj, Holyrood, u svibnju. I dodala važan podatak - ako je potrebno i bez odobrenja vlade Ujedinjene Kraljevine. Neki pravni eksperti smatraju da Edinburgh ima pravo na raspisivanje referenduma i protiv volje Londona.
Jer, Škotska nacionalna stranka (SNP) u nedjelju je donijela plan u 11 točaka o sazivanju novog referenduma o neovisnosti. Što je izazvalo veliku zabrinutost u Londonu.
Posljednje istraživanje, objavljeno u nedjelju, potvrdilo je da 52 posto osoba koje žele reći svoje mišljenje smatra da je vrijeme za raskidanje trostoljetne unije s Engleskom, Sjevernom Irskom i Walesom. Što je još jedna anketa u nizu koja potvrđuje da većina stanovništva nakon Brexita želi izaći iz Kraljevine. Prema toj anketi, većina stanovništva smatra da će Škotska do 2030. godine biti samostalna.
Premijerka Sturgeon je dala do znanja da će se njezina kampanja za izbore bazirati upravo na pitanju dajete li mi punomoć da pokrenem novi referendumu o neovisnosti. Michael Russell, škotski tajnik za ustavna pitanja, rekao je da bi Westminster tada morao odlučiti hoće li dati odobrenje ili "poduzeti pravne mjere da ospori pravnu osnovu referenduma i nastojati blokirati volju škotskog naroda na sudovima". Ovaj je potez vodstva SNP-a, navode škotski izvori, rezultat pritiska njihovog članstva da se definira “plan B” budući da je razvidno da London neće dati odobrenje za novi referendum. Iako ima i utjecajnih članova koji smatraju da je riječ samo o predizbornom triku. U svakom slučaju, laburisti i konzervativci u Škotskoj su vrlo zabrinuti jer bi mogli doživjeti težak poraz.
S druge strane, The Scotsman navodi da je vlada Velike Britanije pokrenula novi pokušaj spašavanja Ujedinjene Kraljevine, a ministar Michael Gove je rekao da je razgovarao s bivšim laburističkim premijerom Gordonom Brownom, Škotom, o strategijama za borbu protiv SNP-a. Brown je bio veliki protivnih izlaska iz Kraljevine na referendumu 2014. godine i, smatraju u škotskim krugovima, imao velik utjecaj na biračko tijelo. Premijerka Sturgeon je na to reagirala tezom da se “premijer Johnson boji demokracije”. Brown je u ponedjeljak za BBC rekao kako su nužne promjene u načinu upravljanja zemljom inače bi Ujedinjena Kraljevina mogla postati “propalom državom”. Istaknuo je da je pandemija izazvala dodatne tenzije između Engleske i ostalih članica Kraljevine. Brown je poznat po zalaganju za federativni ustroj zemlje. Škotska je sklona tom modelu pod uvjetom da joj bude omogućeno pravo na samoopredjeljenje, dakle na izlazak iz federacije.
A da je situacija u zemlji osjetljiva potvrđuje navedena anketa: nastavak rast podrške neovisnosti Walesa na 23 posto (to je trenutno jedini dio Kraljevine koji je daleko od ideje da ju napusti), ali zato 51 posto stanovništva Sjeverne Irske želi da ih se u sljedećih pet godina pita jesu li za povezivanje s Republikom Irskom ili ostanak u Kraljevini dok je 44 posto ispitanika protiv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:57