Sličnost je očita

Službeni susret zasjenili "memeovi" na društvenim mrežama: "Pa, izgledaju kao braća blizanci!"

Ukrajinski premijer Denis Šmigal EU je posjetio u nadi da će iskoristiti trenutak loših odnosa s Rusijom za jačanje vlastite podrške
Michel je najavio da će u ožujku posjetiti Ukrajinu i Gruziju kako bi im dao podršku EU
 Stephanie Lecocq/AFP

- Agresivan nastup kojeg je Rusija ovoga vikenda izrazila prema našem Visokom predstavniku za vanjsku i sigurnosnu politiku najbolji je dokaz da Moskva nije zainteresirana za dijalog u onim područjima u kojima bismo trebali surađivati – kazao je predsjednik Europskoga vijeća Charles Michel, nakon što se ovoga tjedna sastao s ukrajinskim premijerom.

Drugi čovjek Ukrajine ovoga je tjedna u službenom putu EU i NATO-u, kako bi iskoristio trenutak naglog pogoršanja odnosa Bruxellesa i Moskve za jačanje podrške Ukrajini i njezinom putu prema EU.

Međutim, bilateralni susret dvaju čelnika na društvenim mrežama odjeknuo je iz potpuno neočekivanog razloga. Naime, korisnici nisu mogli a ne zamijetiti koliko Michel i Denis Šmigal nalikuju jedan drugome. Štoviše, nekolicina ljudi na Twitteru je komentirala kako izgledaju „kao blizanci koje su roditelji razdvojili na rođenju”.

„Tko je tko? Tko je premijer Ukrajine? Tko je predsjednik Europskog vijeća?” jedan je od najčešćih komentara na službenu fotografiju dvaju državnika, uz pošalicu da "se pokuša pronaći barem 10 razlika između njih".I dok europarlamentarci ulažu veliki napor da pokušaju smijeniti šefa diplomacije EU Josepa Borrella zbog propusta koje je učinio tijekom nedavnog službenog posjeta Rusiji, Charles Michel je najavio da će već u ožujku posjetiti Ukrajinu i Gruziju kako bi im u ime EU dao podršku u borbi za veću neovisnost od Moskve.

Podsjetimo, Ukrajina je u sukobu s Rusijom od kad je Moskva anektirala Krimski poluotok, dok Gruzija, s druge strane, međunarodnoj zajednici pokušava ukazati na problematiku Abhazije i Južne Osetije, zbog kojih je u kolovozu 2008. godine i zaratila sa susjednom Rusijom. Obje su države izrazile želju za članstvom u Europskoj uniji, unatoč tome što Bruxelles zemljama u susjedstvu sve nedvosmislenije daje do znanja da nije zainteresirana za daljnje širenje EU.

Pitanje odnosa EU i Rusije naći će se i na dnevnom redu video summita Europskog vijeća 25. i 26. veljače, a prema posljednjim informacijama, Bruxelles ozbiljno razmatra i mogućnost uvođenja novih sankcija Kremlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2022 09:18