Tajni dokument predstavljen na sjednici vlade: U slučaju Brexita bez dogovora raspast će se Ujedinjena Kraljevina

Postoji “realan rizik” raspada Ujedinjene Kraljevine pri čemu bi sve četiri nacije krenule svojim putem u slučaju Brexita bez sporazuma, piše Financial Times (FT).
Boris Johnson obilazi Ujedinjenu Kraljevinu i već se ponaša kao premijer. Prema nekim informacijama nije isključeno da prije datuma izlaska, 31. listopada, sazove izbore
 Stefan Rousseau / REUTERS

Problem je u tome što to nije njihova procjena već jer riječ o dokumentu koji je predstavljen britanskoj vladi. David Lidington, neformalni zamjenik premijerke u ostavci Therese May, izvijestio je o tom istraživanju članove kabineta u samom finišu borbe između Borisa Johnsona i Jeremya Hunta za mjesto čelnika Konzervativne stranke i posljedično britanskog premijera. FT nije objavio kad je vlada izvještena o ovim zaključicima, ali je indikativno da je FT dobio uvid u dokument upravo na dan - utorak - debate između Johnsona i Hunta. Prvi je zagovornik izlaska iz EU bez dogovora, dok ovaj potonji smatra da bi to bio samo ultimativni potez.

Zaključci dokumenta:

Škotska

  • pokret za neovisnost predstavlja “važan i urgentan politički izazov” koji bi se mogao povećati ukoliko Škotska nacionalna stranka (SNP) osigura većinu na izborima za lokalni parlament (Holyrood) 2021. godine

Wales

  • rastuća podrška lokalnoj stranci Plaid Cymru potvrđuje da “ne možemo biti spokojni kad je riječ o odnosu Walesa prema Uniji i neovisnosti”.

Sjeverna Irska

  • posebno zabrinjavajuće djeluju zahtjevi za “glasanjem o granici”, što bi moglo dovesti do ujedinjenja Irske. Na umjerene glasače u Sjevernoj Irskoj posebno privlačno djeluje društvena liberalizacija u Republici Irskoj (ukinut stari zakon o pobačaju, istospolne zajednice, smanjen utjecaj Katoličke crkve na društvena pitanja). “Brexit bez sporazuma, koji bi tražio da se nužno uvede izravna uprava Londona nad Sjevernom Irskom, samo bi dodatno zaoštrio situaciju”.

Engleska

  • posljednja istraživanja pokazuju da su Englezi postali indiferentni prema Uniji. Posebno je zabrinjavajuća situacija među engleskim članovima Konzervativne stranke: 63 posto njih prihvatilo bi neovisnost Škotske kao cijenu za Brexit.

YouGov / YouGov

Riječ o prvoj javno potvrđenom dokumentu koji govori da bi izravna posljedica Brexita mogao biti raspad Ujedinjene Kraljevine. Situacija sa Škotskom nije novost: Nicola Sturgeon, prva ministrica, više je puta jasno rekla da SNP čeka da proces Brexita završi, a da će odmah zatim pokrenuti kampanju za novi referendum o neovisnosti. Koji bi se trebao održati i prije sljedećih izbora. Podrška u javnosti za takav korak je oko 65 posto. Laburisti su u više navrata rekli da će, ako budu na vlasti, onemogućiti referendum. No, SNP već traži pravne korake kojima će se tome suprotstaviti.

Novost je situacija s Walesom, koji je sve dosad bio smatran čvrstim uporištem zajedništva. No, situaciju je katalizirala odluka Forda da zatvori tvornicu, kao i nekih drugih tvrtki. A i spoznaja da će poljoprivrednici ostati bez subvencija iz EU.

Posebno je osjetljiva Sjeverna Irska. Razlozi koji su izneseni pred britansku vladu pokazuju da je situacija ozbiljna: ni Belfast ni Dublin ne žele granicu. Izlazak iz EU bez sporazuma značio bi vraćanje granice. Ideja “glasanja o granici” je vrlo mudar potez koji bi značio prvi korak prema ujedinjenju Otoka. Ne treba zaboraviti da je i Sjeverna Irska, kao i Škotska, glasala za ostanak u EU i da je 10 posto unionista (protestanata) bilo protiv Brexita.

No, sve to skupa ne zanima previše Borisa Johnsona i njegove sljedbenike. Oni jednostavno žele izlazak iz EU bez obzira na posljedice. Jer, izgleda da su oni stvarno uvjereni da će tada Britaniji biti bolje: unatoč tome što funta pada, a Britanija se raspada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 07:53