StoryEditor

Von der Leyen upozorava na pogubnu sebičnost unutar EU-a

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen uputila je u četvrtak snažan poziv na zajedništvo i  upozorila na sebičnost, koja se pokazivala na početku krize s pandemijom koronavirusa
Ursula von der Leyen se poziva na osnivače Europske unije
 Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

"Kada je Europi doista trebao duh 'svi za jednoga, odgovor mnogih u početku je je bio 'samo za mene", rekla je von der Leyen u govoru u Europskom parlamentu.

U sjedištu Europskog parlamenta u Bruxellesu održava se izvanredna plenarna sjednica Europskog parlamenta na kojoj bi zastupnici trebali usvojiti hitne mjere za suočavanje s pandemijom koronavirusa, koje uključuju potporu za zdravstvene sustave i financijsku pomoć zemljama članicama koje je najteže pogodila ova kriza. Na sjednici sudjeluje samo nekoliko zastupnika, onih koji su se zatekli u Bruxellesu.

Prvi put u povijesti zastupnici će glasovati na daljinu, putem elektroničke pošte.

Predsjednica Komisije je istaknula da nije trebalo dugo vremena da neki osjete na svojoj koži posljedice nekoordiniranog djelovanja s ostalim članicama.

"I dok Europljani iz preventivnih razloga moraju držati razmak između sebe, istodobno moraju "tješnje surađivati više nego ikada ranije", kaže von der Leyen.

Upozorila je da treba imati na umu da će se sve odluke koje donose u ovoj krizi pamtiti vrlo dugo i utjecati na to kako će Europska unija sutra izgledati.

Podsjetila je na izjavu jednog od osnivača EU-a Jeana Monneta da se Europa gradi u krizama, ali i na izjavu bivšeg njemačkog kancelara Konrada Adenauera da je "povijest zbroj svih stvari koje su se mogle izbjeći".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. kolovoz 2020 23:15