Skandal u EU

Zbog "fijaska" u Moskvi, europski dužnosnici traže ostavku Josepa Borrella

Pritisak za podnošenje ostavke Komisiji najviše dolazi iz redova istočnih članica EU, ali von der Leyen je i dalje uz njega
Kao iskusni diplomat Borrell (na slici) si nije smio dozvoliti da se nađe u takvoj situaciji
 Martin Bertrand/AFP

Nakon nastupa u Moskvi, kojeg su mnogi nazvali 'poniženjem EU' i 'fijaskom', Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Josep Borrell meta je sve jačih kritika unutar same Unije, pogotovo od strane istočnih država članica.

Njegov osmijeh na tiskovnoj konferenciji u Moskvi, dok je njegov domaćin Sergej Lavrov kritizirao EU zbog 'licemjerja', kao i gaf prihvaćanja mamca da iz Moskve kritizira Sjedinjene Američke Države zbog sankcija protiv Kube, koje je potom Lavrov iskoristio za usporedbu sa sankcijama koje je EU nametnula Rusiji zbog aneksije Krima, samo su neki od elemenata zbog kojih se traži Borrellova ostavka.

Dok je u Moskvi bio preblag, Borrell je, čini se, hrabrost pronašao tek u nedjelju navečer, kada je objavio blog o svom putovanju u Moskvu. Napisao je kako mu je žao što „Rusija nije htjela iskoristiti priliku za konstruktivniji dijalog s EU” te da će sada Europska unija „izvući zaključke te pažljivo promisliti o pravcu u kojem želi razvijati svoj odnos s Rusijom”.

Iako kao iskusni diplomat nije smio sebi dozvoliti da se nađe u takvoj situaciji, jer je nemoguće da on i njegov tim nisu znali na koji se način organiziraju tiskovne konferencije u Rusiji, Borrell je napisao kako je to bila jedna „agresivno pripremljena tiskovna konferencija”. Kao da poniženje nije moglo biti veće, kada je do njega, tijekom razgovora s ministrom Lavrovom, putem društvenih mreža došla i vijest kako je Rusija odlučila protjerati tri europska veleposlanika.

Novinari su u Bruxellesu postavili i pitanje je li visoki predstavnik lagao kada je u Moskvi poručio kako EU ne razmatra nove sankcije, na što je glasnogovornik Europske komisije odgovorio kako u „tom trenutku nije bilo formalnog prijedloga o sankcijama”.

Jedina stvar oko koje je EU davala dvije proturječne informacije, je i ona da je Borrell tijekom posjeta u Moskvi pokušao organizirati sastanak s osuđenim Aleksejem Navaljnijem u zatvoru. Dok su u petak iz EU rekli kako Borrell nije želio sastanak s Navaljnijem u zatvoru, jer bi se on mogao „protumačiti kao priznanje njegove privedenosti”, u ponedjeljak je iz EU stigla druga priča. Priznali su kako je Borrell pitao Lavrova za tu mogućnost, ali je dobio odgovor kako se „za to treba obratiti sudskim organima u Rusiji”. Dakle, i tu ga je Lavrov preveslao jer je dao dojam da se „ruska vlada ne miješa u stvar pravosuđa”.

I odgovor koji je glasnogovornik Europske komisije dao u petak, da Borrell nije htio posjetiti Navaljnija u zatvoru, bio je u suprotnosti s dotadašnjim praksama, kada su visoki predstavnici EU posjećivali političke zatvorenike u drugim državama. Na pitanje kako je došlo do ovakve promjene prakse EU, Peter Stano, glasnogovornik za vanjsku politiku, odgovorio je kako se „ne radi o promjeni prakse, već se svaki slučaj mora promatrati izolirano u odnosu na okolnosti”.

Iza Borrella je brzo stala predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen koja je, putem glasnogovornika Erica Mamera, izrazila punu podršku i nedvosmisleno povjerenje. Odnosi EU s Rusijom i Borrellov put u Moskvi će biti tema i današnjeg sastanka kolegija Europske komisije, ali i rasprave u Europskom parlamentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. veljača 2021 16:27