EU razmišlja o uvođenju zabrane dolaska građana SAD-a zbog naglog pogoršanja epidemiološke slike u toj zemlji

Europska unija ozbiljno razmatra uvođenje zabrane dolaska građanima Sjedinjenih Američkih Država zbog naglog pogoršanja epidemiološke slike u toj zemlji, javlja CNN.
Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i šefica Europske komisije Ursula von der Leyen
 YVES HERMAN / AFP

U slučaju da SAD ne zadovolji kriterije koje je Europska komisija navela kao preduvjet za otvaranje granica, državama članicama bi se moglo dozvoliti da američke građane tretiraju na jednak način kao i državljane Rusije i Brazila. Zanimljivo, građanima Kine, države iz koje je virus Sars-Cov-2 potekao, za sada neće biti zabranjen dolazak u EU.

Još jedan je to u nizu udaraca administraciji predsjednika Donalda Trumpa koji i dalje neumorno tvrdi da se Bijela kuća sjajno snašla u izazovima pandemije, ali da mu nitko ne želi odati počast za uspjeh kojeg je postigao.

No, u posljednja 24 sata samo u Sjedinjenim Američkim Državama zabilježeno je 36,880 novih slučajeva, a najveći skok u broju novooboljelih pacijenata bilježe Florida, Oklahoma i Teksas. Do tog je dana od bolesti Covid-19 oboljelo više od 2,3 milijuna Amerikanaca, od čega ih je 121,000 izgubilo život zbog komplikacija uzrokovanih koronavirusom.

Nekolicina saveznih država, među kojima su New York, New Jersey i Conneticut, upozoravaju da bi uskoro mogli uvesti obvezu dvotjedne karantene za sve građane koji dolaze iz 20 saveznih država u kojima se naglo pogoršala epidemiološka slika. Jedinice za intenzivnu skrb u Houstonu trenutno imaju popunjeno čak 97 posto kapaciteta, zbog čega gradonačelnik Sylvester Turner apelira na izravnavanje krivulje novooboljelih te razmišlja o uvođenju novih restriktivnih mjera jer bi u suprotnom za nekoliko dana cijeli sustav mogao krahirati.

Guverner Floride Ron DeSantis, u kojoj je u posljednjih 24 sata zabilježeno više od 5,500 zaraženih Covidom-19, apelira na starije građane da ne izlaze iz svojih domova, dok od mladih traži odgovornije ponašanje po pitanju odlazaka u barove i kafiće. DeSantis nije želio specificirati hoće li njegova savezna država, i u kojem trenutku, ponovno početi uvoditi restriktivne mjere.

Velik porast u broju hospitaliziranih pacijenata bilježe Arizona i Sjeverna Karolina, zbog čega je guverner potonje savezne države Roy Cooper donio odluku o privremenoj suspenziji gospodarstva, a svojim je sugrađanima naredio nošenje zaštitnih maski u javnom prostoru.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je Sjedinjene Američke Države i zemlje Latinske Amerike da ukoliko ubrzo ne obuzdaju novi val širenja virusa, moraju ponovno razmotriti uvođenje karantena, zato što regija još uvijek nije dosegla vrhunac pandemije smrtonosnog virusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:54