EU nakon potresa mobilizirao hitnu pomoć za Hrvatsku

Kao što je tijekom telefonskog razgovora s premijerom Andrejem Plenkovićem ponovila Ursula von der Leyen, Europska Komisija spremna je pomoći Hrvatskoj nakon nedjeljnog potresa u Zagrebu.
Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije
 Aris Oikonomou / AFP

Hrvatska je aktivirala mehanizam EU-a za civilnu zaštitu. Komisija je već pomogla s mobilizacijom šatora, kreveta, madrace, grijača i vreća za spavanje iz Slovenije, Mađarske, Austrije i Italije kako bi se brzo otpremili u pogođena područja.

EU stoji na raspolaganju Hrvatskoj u ovim teškim trenutcima i europska potpora već je na putu. Zahvaljujem Sloveniji, Mađarskoj, Austriji i Italiji na njihovoj pomoći kroz naš mehanizam civilne zaštite. U našim mislima su svi koji su pogođeni ovom katastrofom, kao i osobe koje pružaju prve intervencije. Spremni smo poslati daljnju pomoć, izjavio je Janez Lenarčič, povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama.

Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije Europske unije u kontaktu je s hrvatskim vlastima, pažljivo prati situaciju i usmjerava pomoć EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. prosinac 2020 22:55