Europska komisija odlučila; Izvoz zaštitne opreme izvan EU samo uz prethodno odobrenje

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je u nedjelju odluku prema kojoj je za izvoz izvan EU zaštitne medicinske opreme, poput maski ili rukavica, potrebno pribaviti prethodno odobrenje država članica.
Ilustracija: zaštitna maska
 Scott Heins / AFP

- Danas smo usvojili sustav autorizacije izvoza za medicinsku opremu. To znači da izvoz izvan EU moraju odobriti vlade zemalja članica - objavila je von der Leyen u video poruci.

Ona je također najavila da će u ponedjeljak Komisija pokrenuti postupak javne nabave opreme za testiranje na koronovirus i respiratora te objaviti smjernice vladama država članica kako bi mjere koje one donose bile koordinirane na razini EU-a.

- Radi zaštite ljudskog zdravlja ne smije se dopustiti da roba i ostale potrepštine ne uspiju doći do pacijenata, zdravstvenih sustava, tvornica i trgovina - rekla je von der Leyen, ističući važnost zaštite javnog zdravlja i dobrog funkcioniranja unutarnjeg tržišta u kriznim trenucima.

Ona je također upozorila na opasnost koju predstavljaju kontrole granica, posebno kada se radi o blokadi lanca distribucije i rizika nestašice.

- Nijedna zemlja ne može proizvoditi sama ono što joj treba. Danas Italija treba hitno velike količine medicinskih proizvoda, ali kroz par tjedana to će biti neka druga zemlja - dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:34