'Europskoj uniji potrebne su temeljite reforme'

Niti jedan organ vlasti Europske unije ne može zamijeniti ulogu država članica, izjavio je češki europarlamentarac Jan Zahardil objavivši u srijedu manifest svoje stranačke grupacije Europskih konzervativaca i reformista u kojem naglašava potrebu za ‘velikom revizijom’ snaga u EU.
Jan Zahardil
 PRESS: Alliance of conservatives and reformists in Europe (ACRE)

Jan Zahardil, nekadašnji pripravnik u vladi bivšeg češkog premijera i predsjednika Vaclava Klausa, je u srijedu službeno objavio svoju kandidaturu za Spitzenkandidata, kao predstavnik stranke Europskih konzervativaca i reformista na sljedećim parlamentarnim izborima u svibnju.

- Mi smo proeuorpljani, ali antifederalisti. Vjerujemo da bi Europska unija trebala postati decentralizirana – rekao je Zahardil u svojoj najavi kampanje prilikom intervjua održanog u sobi iznad jednog od poznatih kafića na briselskom trgu Place Luxembourg, samo par koraka dalje od Europskog parlamenta.

Prilikom svoje najave kandidature je prvo ismijao političku borbu između Manfreda Webera i Finca Alexandra Stubba kao izbor između 'Coca cole Zero' i 'Coca cole Light'. Potom je novinarima izjavio da se ista analogija može primijeniti i na Webera i Fransa Timmermansa, kandidata europskih socijalista.

Inače, Zahardil je zastupnik u Europskom parlamentu još od 2004. godine, a sada će postati Spitzenkandidat u izbornoj borbi protiv svojih protukandidata među kojima su: europski pučanin Weber, socijalist Timmermans te kandidati zelenih, Ska Keller i Bas Eickhout. Europski liberali iz grupacije ALDE i koalicija europske ljevice nisu još odabrali svog kandidata.

Zahardil je za češko izdanje Euractiva objasnio da se razlog zbog kojeg konzervativci nisu sudjelovali u utrci za predsjednika Europske komisije 2014. godine krije u činjenici što se on želio istaknuti kao vodeći kandidat euroskeptičnih konzervativaca za Europski parlament, a ne za Komisiju.

Skupina europskih konzervativaca je trenutno treća najveća politička grupacija čiji zastupnici zauzimaju 73 mandata u Europskom parlamentu, no Brexit bi mogao imati i posljedice na njih. Nakon Brexita bi mogli izgubiti čak 18 predstavnika iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Međutim , Zahardil je uvjeren da će europska konzervativna stranka preživjeti gubitak svoje najveće nacionalne delegacije jer će svaki član europskih konzervativaca zasigurno postići bolje rezultate sljedećeg svibnja nego na prošlim izborima.

- Popunit ćemo nedostatak iz naših redova – rekao je Zahardil dodavši da će zbog očekivanih gubitaka za Europsku pučku stranku i grupu Socijalista i Demokrata doći do ‘velike reorganizacije’ unutar Parlamenta.

- Ima puno otvorenih pozicija i htjeli bi imati koristi od njih – dodao je.

Središnji dio manifesta konzervativaca je zahtjev za ‘velikom revizijom’ snaga EU, uključujući I ‘cjelovitu reviziju’ europskih diplomatskih predstavništva, Europske službe za vanjsko djelovanje i financiranje organa EU.

Također, u manifestu se navodi zahtjev za većom ovlasti državnih parlamenata oko donošenja zakona koji se tiču cijele Europske unije. Ona bi uključivala postupak tzv. ‘crvenog kartona’ prema kojem bi glas jedne trećine nacionalnih skupština mogao blokirati provođenje novog zakona Europke unije te revidirati odredbe kako bi parlament predložio reformu zakona EU.

Europski konzervativci također žele izmijeniti sporazume EU kako bi stvorio ‘više valutnu Europsku uniju' , dajući zemljama pravo izbora da ostanu ili napuste u eurozonu. Naime, cilj im je uspostaviti jedno središte Europskog Parlamenta, koji je trenutno rascijepan između Bruxellesa i Strasbourga.

Međutim, žele da Europska unija bude 'pionir' u promicanju slobodne trgovine. Sljedeća Europska komisija bi trebala potpisati najmanje deset sporazuma o slobodnoj trgovini sa zemljama poput Azije, Afrike i Latinske Amerike, rekao je Zahradil.

Ovaj članak je u cijelosti preuzet s Euractiv.com i preveden na hrvatski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 09:45