StoryEditor

Fond za oporavak EU će biti 'težak' 750 milijardi eura, a članicama bi nudio bespovratna sredstva i zajmove. Proračun će biti 1,1 bilijun eura

Komisija europarlamentarcima planira predložiti Fond za oporavak 'težak' 750 milijardi eura, od kojih bi 500 milijardi članicama bilo alocirano kao bespovratna sredstva, dok bi se 250 milijardi eura omogućilo kao povoljni zajmovi, javlja FT.
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u Europskom parlamentu
 Aris Oikonomou / AFP

Po svemu sudeći riječ je o kompromisu između prijedloga Pariza i Berlina, koji su se zalagali za to da sva sredstva pomoći budu bespovratna, i prijedloga tzv. 'štedljivih članica' na čelu s Austrijom i Nizozemskoj, koje se pod svaku cijenu protive tom prijedlogu.

Paket mjera za ekonomski oporavak unije nakon krize uzrokovane koronavirusom svakoga će trenutka u Bruxellesu predstaviti šefica Komisije Ursula von der Leyen, kojoj je Europsko vijeće na posljednjem video summitu dalo zadaću dogovoriti prihode i rashode gospodarskog padobrana EU.

Očekuje se da će von der Leyen danas pozvati na transformaciju središnjih financija EU kako bi joj se omogućilo zaduživanje na globalnom tržištu kapitala. Također, očekuje se da će Komisija predložiti uvođenje novog seta poreza od čijih će se prihoda podmiriti trošak zaduživanja tijekom narednih desetljeća. Neslužbeno se doznaje da bi se na listi mogli naći i tehnološki divovi, ali i korištenje jednokratne plastike, što se već dugo spominjalo kao jedan od mogućih izvora europskih prihoda. Stručnjaci procjenjuju da bi se novim porezima godišnje moglo sakupiti i do 10 milijardi eura.

Osim Fonda za oporavak, von der Leyen će danas predstaviti i prijedlog Komisije ta novi Višegodišnji financijski okvir, proračun EU, kojim će se definirati sredstva za sedmogodišnje razdoblje od 2021. do 2027. godine. S obzirom na to da će to biti prvi proračun bez Ujedinjene Kraljevine, članice se već mjesecima ne uspijevaju usuglasiti oko toga kako bi novi financijski okvir za 'manju EU' trebao izgledati, a cijelu je situaciju dodatno zakomplicirala kriza uzrokovana pandemijom.

VFO će biti predložen u iznosu od 1100 milijardi eura (1,1 bilijun eura)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. rujan 2020 20:10