Borba s požarima

Grčka i Švedska traže pomoć europskih saveznica u borbi s vatrenim stihijama

Grčka i Švedska traže pomoć europskih država u borbi s vatrenim stihijama, koje su ovaj tjedan izmakle kontroli.
Istočna Atena, Grčka (24.7.2018.)
 Profimedia, Zuma Press - News

Najmanje petero ljudi smrtno je stradalo, a dvadeset ih je teško ranjeno u požarima koji su početkom tjedna buknuli u okolici Atene. Zbog nekontrolirane vatrene stihije, koja zbog nezapamćene suše, visokih temperatura i jakih vjetrova još uvijek nije pod kontrolom, na sjeveru države trenutno je mobilizirano više od 300 vatrogasaca, 5 kanadera i 2 helikoptera. U sjevernoj regiji Atici, u kojoj se i nalazi glavni grad Atena, od ponedjeljka je proglašeno izvanredno stanje.

Zbog nezapamćenih požara, grčki je premijer Alexis Tsipras bio prisiljen skratiti svoje službeno putovanje u Bosni i Hercegovini.

- Snažni vjetrovi dodatno otežavaju vatrogascima sanaciju zgarišta, stoga je potrebno mobilizirati sve raspoložive snage – rekao je Tsipras po povratku u Grčku.

Grčka je vlada aplicirala za pomoć mehanizma Europske unije za civilnu zaštitu, ali je apelirala i na susjedne države da dobrovoljno pomognu gašenju požara u okolici Atene.

- Svjesni smo intenziteta požara i opasnosti koju on predstavlja svim stanovnicima i turistima u Grčkoj, stoga smo prisiljeni aplicirati za pomoć naših saveznika – rekla je glasnogovornica grčke vatrogasne postrojbe.

U luci Rafina, koja se nalazi 40 kilometara istočno od grčke prijestolnice, u ponedjeljak je zabilježen najopasniji požar. Grčke su vlasti naglasile da su pokušale evakuirati stanovnike Rafine koristeći svu raspoloživu vojnu i obalnu postrojbu. Također, policija istaknula dva hrabra turista iz Danske koji su sudjelovali u evakuaciji lokalnog stanovništva.

Veliki je požar zabilježen i u okolici grada Maratona, u kojem je otprilike 600 djece prisilno evakuirano iz ljetnog kampa.

Osim Grčke, s nezapamćenim požarima bori se i Švedska, u kojoj je trenutno zabilježeno 27 zgarišta. Zbog velike suše i nezapamćeno visokih ljetnih temperatura, pretpostavlja se da će ih tijekom tjedna buknuti još nekolicina. Švedska je vatrena stihija progutala 25,000 hektara šume i raslinja, što je površina koja odgovara veličini dva Pariza. Prema procjeni švedskog ureda za zaštitu šuma, šteta koja je nastala požarima ove godine je prijavljena na 900 milijuna švedskih kruna.

Europske države, među kojima su Francuska, Italija i Njemačka, ovog su tjedna iz solidarnosti Grčkoj i Švedskoj poslale pomoć u obliku kanadera, kamiona i vatrogasnih postrojbi.

Ovaj članak je prerađena i sažeta verzija vijesti objavljene na portalu Euractiv.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 07:25