HDZ brani vanjsku granicu EU, Živi Zid želi dokinuti korupciju, HSS želi standard Njemačke

Euractiv.hr pratit će predizbornu kampanju stranka i donositi vijesti kako ih prenose agencije i drugi izvori.
Nakon izbora za Europski parlament izabrat će se nova Komisija. Jean-Claude Juncker, dosadašnji predsjednik, neće se više kandidirati
 Vincent Kessler / REUTERS

HDZ

Karlo Ressler: “Znanje i stručnost, uz narodnjačke i demokršćanske vrijednosti, ono što HDZ-ovu listu razlikuje od ostalih lista na tim izborima. Hrvatske nacionalne interese mogu zaštititi samo oni koji znaju, ljudi koji imaju stručna znanja i sposobnosti i koji ih u svojemu svakidašnjem radu mogu jasno artikulirati i zaštititi".

Dubravka Šuica: "Čvrsto branimo vanjsku granicu EU, ali ne želimo biti vanjska granica. Ta je granica duža nego između Finske i Rusije, a sa šest tisuća policajaca uspješno je branimo. Zato želimo i proširenje EU na susjedne države, prije svega BiH. Naravno, kad ispune kriterije, baš kao i Srbija i Crna Gora. Naši politički suparnici govore da ih neće ispuniti, a ne znaju o tome puno".

Tomislav Sokol: "Nema sigurne granice bez razvijene, naseljene i prosperitetne Hrvatske".

Željana Zovko je rekla da predstavlja glas Hrvata iz BiH te da je "najponosnija što je u njezinu mandatu u Europskom parlamentu" izglasan mehanizam EU za civilnu zaštitu jer su "stabilnost i sigurnost ključ Europske unije".

Goran Pauk je rekao da je Hrvatskoj potreban ravnomjeran regionalni razvoj, što podrazumijeva borbu za kohezijsku i poljoprivrednu politiku te još više novca za osnovna infrastrukturna ulaganja i razvoj malog i srednjeg poduzetništva. "Posebnu brigu treba posvetiti malim otocima i ljudima koji žive u nacionalnim parkovima", istaknuo je Pauk.

Sunčana Glavak rekla je kako, osim zaštite nacionalnih interesa i razvoja gospodarstva putem EU fondova, u Europskom parlamentu Hrvatsku treba učiniti ravnopravnom s tzv. starim zemljama članicama EU. Smatra kako će to posebice biti vidljivo u perspektivi do 2027. godine, gdje Hrvatska želi zadržati razinu korištenja kohezijskih fondova, nasuprot razmišljanju nekih starijih država članica, što Hrvatskoj nikako ne bi odgovaralo.

Živi Zid

Borba protiv korupcije, transparentnost u obnašanju javnih dužnosti, zaštita zviždača i ispitivanje porijekla imovine, neke su od ključnih tema za koje će se Živi zid zalagati u Europskom parlamentu.

Nositelj liste Živog zida za Europski parlament Tihomir Lukanić rekao je kako je borba protiv korupcije jedna od elementarnih točaka njihova programa, a korupcija je tumor zbog kojeg Hrvatska ne može krenuti naprijed.

"Uzročnici korupcije su vladajuće stranke koje više od 25 godina nemilosrdno pljačkaju ovu državu. Prvenstveno tu mislim na HDZ koji je glavni generator korupcije u zemlji. U Europskom parlamentu ćemo se zalagati za borbu protiv korupcije, transparentnost u obnašanju javnih dužnosti, zaštitu zviždača i ispitivanje podrijetla imovine", rekao je Lukinić.

Amsterdamska koalicija

Krešo Beljak: “HSS i Amsterdamska koalicija bit će iznenađenje predstojećih izbora za Europski parlament u kojem će se boriti za Hrvatsku sa standardima Njemačke i Nizozemske. HSS je stranka koja predvodi Amsterdamsku koaliciju. Uz dvije veće i još jednu manju političku opciju mi smo jedini koji imaju prolaz. Glas HSS-u nije bačen glas, mi smo ozbiljna, proeuropska stranka”.

Zoran Bahtijarević: “Ako možemo imati automobile i deterdžente jednake za sve građane Europe, možemo imati i zdravstvenu njegu za svu djecu i sve građane Europe, jednako dostupnu. To nije samo hrvatsko pitanje, nego i pitanje drugih zemalja. Želimo isti standard zdravstvene njege u Slavonskom Brodu, Zagrebu, Dubrovniku. Tu je pitanje osoba s posebnim potrebama, želim Hrvatsku koja će se brinuti o svojim najslabijima, Treće je pitanje sporta, prvenstveno povećanje ulaganja na lokalnoj razini da bi djeci ponudili sve one njegove dobre strane”.

Most

Hrvatski sabor će u srijedu napokon raspraviti njihov prijedlog o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa (IGP) za što se Most zauzima i u svome programu za EU izbore.

Miro Bulj: "Vlada tvrdi da nećemo imati nikakve koristi od proglašenje IGP-a, jer je to odraz HDZ-ove politike nezamjeranja u Europskom parlamentu i njihovom prijatelju Antoniu Tajaniju".

Ines Strenja: "Riječ je o morskom prostoru površine od oko 24 tisuće četvornih kilometara. Zato se Most i u svom programu za Europski parlament zauzima za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa i ravnopravnost za hrvatske ribare. Tu je i preporuka Europske komisije svim državama članicama da proglase ovakve pojaseve s ciljem zaštite morskih resursa, a većina zemalja, ne samo na Sredozemlju, to je i učinila"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:59