Borba protiv raka i problematika označavanja hrane obilježit će zdravstvo u EU sljedeće godine

Borba protiv raka i označavanje hrane bili su najpopraćeniji zdravstveni planovi Europske unije za 2020. godinu, ali ljestvica je svejedno postavljena jako visoko.
Ilustracija onkološke pacijentice koja prima terapiju
 Mark Kostich / Getty Images

Hoće li EU uspjeti ostvariti svoje vrlo ambiciozne planove?

Nova šefica zdravstva EU Stella Kyriakides je tijekom saslušanja u Europskom parlamentu ostavila odličan dojam zastupnicima, ali i zdravstvenim djelatnicima te aktivistima za prava pacijenata. No, zadaci koji su joj se dodijelili na samome početku mandata mogli bi se ispostaviti suviše ambicioznima, osobito ako se u obzir uzme nedostatak kompetentnosti Unije u domeni javnog zdravstva te politički osjetljive rasprave o sigurnosti hrane.

Ovo je pet ključnih stvari koje će se trebati riješiti u 2020. godini.

Borba protiv raka (da, ali kako?)

Većinu 2020. godine zakonodavci, dionici i dužnosnici zdravstvenog sektora u potpunosti će biti fokusirani na dugoočekivani Europski plan protiv raka kojeg je Komisija Ursule von der Leyen označila kao jednu od ključnih inicijativa svog mandata.

Očekuje se da će akcijski plan biti predstavljen krajem godine, ali i da će Komisija započeti raspravu o njegovom sadržaju tijekom konferencije u Europskom parlamentu 4. veljače, koja će se održati na Svjetski dan borbe protiv raka.

Stella Kyriakides pred sobom ima težak zadatak upravljanja angažmana Europske komisije i koordiniranja aktivnosti između Europskog parlamenta, zakonodavnog tijela koje je nedovoljno kompetentno za pitanje javnog zdravstva, te visokih očekivanja od javnosti po pitanju borbe protiv raka.

Posebna će pažnja biti posvećena smanjenju nejednakosti između država članica koje je prisutno u domeni pravovremene dijagnostike, pregleda i inovativnih metoda liječenja onkoloških bolesti.

Na radaru nove Europske komisije naći će se i pitanje rizičnih faktora, poput ovisnosti o cigaretama i alkoholu, ali će se sasvim sigurno raspravljati i o ulozi horizontalnih čimbenika u borbi protiv raka.

Iako još uvijek nije sasvim jasno kako će se ti ambiciozni ciljevi implementirati do kraja 2020. godine, trenutno je sigurno samo to da će se narednih mjeseci o tim pitanjima raspravljati.

Europski parlament mogao bi postati zadužen za osnivanje posebnog odbora za borbu protiv raka, kako bi se tom problemu posvetila posebna zakonodavna pažnja.

Označavanje hrane, nova bitka nacionalista

Po svemu sudeći, pitanje označavanja hrane moglo bi poslužiti kao ulje na vatru postojećim tenzijama koje vladaju između euroskeptičnih nacionalista i tehnokrata u Bruxellesu. Nakon godina uzaludnog najavljivanja reformskog paketa označavanja hrane, Europska komisija predstavila je rješenje imena Strategija Od farme do vilice (F2F). Označavanje hrane pripada domeni sigurnosti hrane, što je jedan od ključnih izazova nove povjerenice za zdravstvo i njezinog logističkog tima u agenciji DG SANTE.

Međutim, rasprava o označavanju hrane ispostavila se temom visoke političke osjetljivosti koja je i u nedavnoj prošlosti podijelila države članice. Matteo Salvini, čelnik talijanske radikalno desne stranke Lega, suprotstavio se do sada jedinoj uspješno uvedenoj oznaci hrane Nutriscore koju je nazvao 'tajnim planom Bruxellesa za narušavanje reputacije talijanskih prehrambenih proizvoda'.

Salvinijev je potez privukao pozornost talijanske javnosti što je potaknulo vladu lijevoga centra da zauzme podjednako oštar stav prema reformskom prijedlogu. Taboru protivnika reformi pridružile su se i druge države južne Europe, poput Francuske, Španjolske i Grčke.

Alternative zaštiti biljaka

Potencijalnu glavobolju Stella Kyriakides dobit će i zbog pitanja smanjenja ovisnosti o pesticidima, jednog od ključnih izazova sigurnosti hrane. Ursula von der Leyen je redukciju korištenja pesticida stavila vrlo visoko na dnevni red svoje Komisije; gotovo podjednako visoko kao plan postizanja nulte emisije ispušnih plinova.

U prvoj verziji Europskog zelenog sporazuma, onoj koja je 'iscurila' nekoliko dana prije nego što su je Komisija službeno predstavila sredinom prosinca 2019., moglo se vidjeti da EU planira smanjiti korištenje pesticida za čak 50 posto. No, u konačno verziji taj je cilj bio izmijenjen, zato što su dionici u međuvremenu postali svjesni težine tog zadatka.

Mnogo će toga ovisiti o sposobnosti Europske unije da stimulira alternative niskoga rizika, ali to je još jedna vrlo teška bitka kojoj se ne može sa sigurnošću predvidjeti ishod.

Cijene i medicinski uređaji

Ova bi godina mogla biti odlučujuća i za regulaciju zdravstvene tehnologije. Glavna zadaća tog zakonskog prijedloga bila je pomoći državama EU pri definiranju cijena i povrata sredstava zdravstvenih osiguranja. No, prijedlog je 'zapeo' na stolu Vijeća ministara što je dokazalo kako postoji određeni otpor pri uvođenju novih lijekova i inovativnih rješenja u zdravstvu kao sektoru.

Kyriakides će nadzirati implementaciju novih regulatornih okvira medicinskih uređaja koja mora biti u potpunosti usvojena do završetka 2020. godine. Kako bi joj se pojednostavio taj zadatak, povjerenici će se povećati ovlasti u agencijama Komisije koje se bave medicinskim uređajima (DG GROW i DG SANTE).

Zdravstvo za cijeli život

Kvaliteta zdravstvene skrbi u slučaju kroničnih oboljenja bio je jedan od ključnih prioriteta hrvatskog predsjedanja EU za resor zdravstva. U programskim prioritetima predsjedanja najnovije članice EU naglašeno je da će se Hrvatska posvetiti zdravstvenim politikama koje pronalaze rješenja za izazov 'cijeloživotnih oboljenja'.

U javnoj raspravi koja se u prosincu održala u Vijeću za zdravstvo, državni tajnik hrvatskog ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić istaknuo je da je starenje stanovništva poseban izazov za cjeloživotnu zdravstvenu skrb i borbu protiv raka.

Povećanje izlječenja onkoloških bolesnika u fokus je dovelo i novi izazov reintegracije ozdravljenih pacijenata u društvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. siječanj 2021 20:37