Žuti brašnar

Europska unija napravila prvi korak prema uvođenju insekata na stolove Europljana

Na čekanju je još 14 zahtjeva koje europska agencija misli uskoro analizirati - od zrikavaca do skakavaca
Do 2025. godine industrija insekata donosit će globalno oko 4,1 milijarde dolara
 Thierry Zoccolan/Afp/Profimedia

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je jučer izvještaj u kojem zaključuje da je žuti brašnar, ličinka insekta brašnara, siguran za ljudsko konzumiranje.
U izvještaju na 30-ak stranica daje se znanstveno mišljenje o konzumiranju insekta, što je prvi korak u regulaciji popisa nove hrane koja se pojavljuje na europskom tržištu. Prema procjeni stručnjaka, ličinke brašnara sigurne su za uporabu u cjelovitom obliku i u obliku praha, ali upozoravaju da bi se pri konzumaciji mogle pojaviti alergijske reakcije. Naime, mnoge alergije na hranu povezane su s proteinima pa se pretpostavlja da bi i konzumacija insekata mogla izazvati alergijske reakcije. Preporučuju da se provedu daljnja istraživanja o prisutnosti alergena, uključujući križne reaktivnosti na druge alergene.

Složeni organizmi

Riječ je o prvoj EFSA-inoj procjeni kukaca kao nove hrane, a na čekanju imaju još 14 zahtjeva koje se nadaju uskoro analizirati - od zrikavaca do skakavaca. Identificirajući kukce kao dio programa održive prehrane, Europa se prometnula na čelo rastuće industrije jestivih insekata. EU je već počela ulagati u daljnja istraživanja i dopustila konzumaciju insekata ribama, psima i mačkama.
Kompanija za istraživanje tržišta Arcluster procjenjuje da će se u sljedećih nekoliko godina broj tvrtki koje se bave uzgojem kukaca udeseterostručiti, a do 2025. godine ta industrija donosit će globalno oko 4,1 milijarde dolara. U EFSA-i napominju kako je potreban velik broj stručnjaka da bi se neka nova hrana ocijenila sigurnom. Potreban je tim nutricionista, toksikologa, kemičara i mikrobiologa.
"Kukci su složeni organizmi, što čini karakterizaciju sastava prehrambenih proizvoda dobivenih od kukaca izazovnom. Razumijevanje njihove mikrobiologije je iznimno važno, s obzirom na to da se konzumira cijeli insekt", objašnjava kemičar Ermolaos Ververis koji je koordinirao radnu skupinu EFSA-e. "Formulacije kukaca mogu biti bogate bjelančevinama, iako bi stvarne razine proteina mogle biti precijenjene kad je prisutna tvar hitin, glavna sastavnica egzoskeleta kukaca." Sociolog Giovanni Sogari pri Sveučilištu u Parmi ističe još jedan problem koji bi se mogao pojaviti kad se kukci i proizvodi od ličinki nađu na policama supermarketa.

Kognitivni razlozi

"Postoje kognitivni razlozi proizašli iz našeg društvenog i kulturnog iskustva. To je tzv. yuck faktor zbog kojeg je ideja o konzumaciji insekata odbojna mnogim Europljanima", kaže Sogari. Ekonomist Mario Mazzocchi pri Sveučilištu u Bologni napominje da postoje "očite ekološke i gospodarske prednosti zamjene tradicionalnih izvora životinjskih bjelančevina onima koji proizvode manje otpada i plinova".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:00