Zeleni protiv

Europski parlament usvojio novu Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP)

Reforma nastupiti 2023., a morat će se vidjeti u nacionalnim strateškim planovima, poljoprivrednim praksama i načinu dodjele sredstva

Francuski poljoprivednici dobivaju najviše sredstava iz ZPP-a

 Jean-francois Monier

Europski parlament u utorak je usvojio reformu Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) kojom se predviđa snažnija potpora zelenim poljoprivrednim praksama, manje birokracije te veće slobode država članica u kreiranju svojih strategija.

Europski parlament (EP) je s velikom većinom usvojio tri uredbe u okviru predložene reforme ZPP-a.

Podržali su ih europski pučani, socijaldemokrati i liberali, a usprotivili se zeleni i desnica.

Nova verzija ZPP-a, među ostalim, predviđa snažniju potporu za one koji se okreću "zelenim" poljoprivrednim praksama, 10 posto izravnih nacionalnih potpora za mala i srednja gospodarstva, mjere pomoći poljoprivrednicima u krizama, veću transparentnost u korištenju EU fondova, manje birokracije, zaštitu radnika te više slobode državama članicama u kreiranju njihovih poljoprivrednih strategija.

Reforma će stupiti na snagu 2023., a morat će se vidjeti u nacionalnim strateškim planovima, poljoprivrednim praksama i načinu na koji se dodjeljuju sredstva iz fonda za ruralni razvoj i izravna plaćanja.

Njemački pučanin Peter Jahr (EPP), izvjestitelj za uredbu o potporama za strateške planove koje izrađuju države članice, istaknuo je da je novi ZPP zeleniji jer predviđa 25 posto izravnih plaćanja za ekološke prakse u poljoprivredi te da pruža više slobode zemljama članicama u njihovim poljoprivrednim politikama.

"Nikada još nismo neku poljoprivrednu reformu toliko vezali uz ekološke mjere", rekao je u raspravi uoči glasanja.

Izvjestiteljica za uredbu o financiranju, upravljanju i nadzoru provedbe ZPP-a, zastupnica iz redova liberala Ulrike Mueller istaknula je da se više "neće morati slati predetaljne izvještaje Bruxellesu".

Socijaldemokrat Eric Andrieu (S&D), izvjestitelj za uredbu o zajedničkoj organizaciji tržišta u okviru ZPP-a, rekao je kako je cilj bio postići "reformu koja ide prema prehrambenom suverenitetu Europske unije".

Ukazao je na socijalnu dimenziju nove politike i rekao da reforma uskraćuje subvencije proizvođačima "koji ne poštuju prava svojih radnika".

Novi ZPP pruža potporu poljoprivrednicima kako bi "prošli kroz ekološku tranziciju", rekao je, ali i istaknuo sporne točke reforme, od dodjela subvencija po površinama do činjenice da prvi nacionalni strateški planovi ne zadovoljavaju ekološke ciljeve reforme.

Reforma Zajedničke poljoprivredne politike EU-a koju je Europski parlament podržao u utorak primjer je manipulacije zelenim politikama kako bi se sačuvao status quo, ocjenjuje Philippe Lamberts, supredsjedatelj kluba Zelenih u Europskom parlamentu.

"Ovo je jedan od najgorih slučajeva 'greenwashinga' , ako ne i najgori", rekao je Lamberts za Hinu nakon glasanja u kojemu je velika većina eurozastupnika podržala prijedlog nove Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP).

"Greenwashing" termin je koji se sve učestalije koristi za ekološki marketing iza kojeg nema konkretne akcije.

Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) jedna je od temeljnih zajedničkih politika EU-a. Prije četiri desetljeća raspolagala je čak i s dvije trećine proračuna EU-a. Iako je u financijskom okviru za razdoblje od 2021-2027. pala na jednu trećinu, s nešto manje od 390 milijardi eura podržavat će šest do sedam milijuna europskih poljoprivrednika i jamčiti prehrambenu samodostatnost Unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2022 19:39