Francuski mladi poljoprivrednici teško ulaze u poljoprivredu

Ovaj tekst dio je posebnog izvještaja u suradnji s mrežom Euractiv na projektu Europske komisije o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici. Zemlje koje su doprinjele izvještaju na temu generacijske obnove ruralnih područja su: Španjolska, Portugal, Francuska, Belgija, Italija, Njemačka i Hrvatska.
Prema istraživanju MSA-e, prosječni prihod poljoprivrednika je oko 1.250 eura mjesečno. No, jedna trećina poljoprivrednika zarađuje manje od 350 eura mjesečno.
 Shutterstock

Između teškog pristupa zemljištu i troškova prebacivanja gospodarstava, mladi se francuski poljoprivrednici bore za svoju poziciju. Također, stariji poljoprivrednici u daleko od toga da imaju dovoljno uvjeta za umirovljenje - jedan od dvoje poljoprivrednika do 2026. godine. Izvješćuje EURACTIV France.

Hoće li se generacijska obnova poljoprivrede dogoditi u Francuskoj? Ništa nije manje neizvjesno. Danas je samo jedan od pet poljoprivrednika u Francuskoj mlađi od 40 godina. Broj postrojenja nije dovoljan kako bi stariji poljoprivrednici mogli ići u mirovinu.

Tijekom proteklih deset godina, broj postrojenja se kretao između 13.000 i 15.000 godišnje, djelomično potpomognute novom generacijom, a ne poljoprivrednim sektorom, što predstavlja rastući udio za početak poljoprivredne aktivnosti.

Ali ovaj mali pokretač rasta nije dovoljan kako bi omogućio umirovljenje velikog djela francuskih poljoprivrednika. Do 2026. godine samo jedan od dvoje poljoprivrednika u Francuskoj imat će dovoljan broj godina za umirovljenje.

- Ako se ovaj trend nastavi, gotovo dvije trećine poljoprivrednika neće biti zamijenjeno - upozorio je Loïc Quellec, potpredsjednik udruge Mladi poljoprivrednici koja se bavi generacijskom obnovom ruralnog područja.

Kao rezultat toga, broj aktivnih poljoprivrednika kontinuirano opada od 1,5 posto do 2 posto godišnje. U 2018. godini bilo je 448.500 aktivnih poljoprivrednika, u usporedbi sa 514.000 poljoprivrednika deset godina ranije, prema podacima francuskog društva za socijalnu zaštitu za zaposlene u poljoprivrednom sektoru, Mutualité Sociale Agricole (MSA).

Ugroženo poljoprivredno zemljište?

Nepostojanje entuzijazma za poljoprivredu mlađih generacija uzrokovano je nizom čimbenika. Trenutni diskurs o poljoprivrednom svijetu ne potiče mlade na karijeru u poljoprivredi.

To znači da, iako se poljoprivredna gospodarstva više ili manje automatski prebacivala s generacije na generaciju, to danas više nije slučaj.

- Djeca više ne preuzimaju posao automatski – potvrdio je Loïc Quellec.

- Srećom, sve je veći broj farmi koje vode nepoljoprivredne obitelji budući da sama djeca poljoprivrednika ne mogu osigurati generacijsku obnovu - dodao je.

Teškoće koje dolaze s poslom, kao i niska primanja obeshrabruju mlade. Prema istraživanju MSA-e, prosječni prihod poljoprivrednika je oko 1.250 eura mjesečno. No, jedna trećina poljoprivrednika zarađuje manje od 350 eura mjesečno.

- Da bi mladi prešli u ovo zanimanje, moramo promijeniti viziju da je to neprofitabilno zanimanje. Istina je da postoje komplicirani slučajevi, ali postoje i poljoprivrednici koji zarađuju za život – napominje Loïc Quellec.

Kako bi se olakšao prijenos poljoprivrednih gospodarstava izvan obitelji, francuske poljoprivredne komore su primjerice pokrenule događaj prilikom kojeg se sastaju oni koji prenose i oni koji preuzimaju gospodarstvo. Upravo je tako Jacky Tillier, poljoprivrednik koji posjeduje 80 krava sorte Charolais bez obiteljskog kupca, uspio pronaći mladog poljoprivrednika koji bi preuzeo njegovu farmu.

- Bojao sam se da će se zemlja koju sam obrađivao rascjepkati na manje površine i da nitko neće biti zainteresiran. Moja obitelj je tamo živjela od 1928. godine i bilo mi je emocionalno bolno prihvatiti da će se uništiti – objasnio je.

Težak prijenos gospodarstva

Proces prijenosa poljoprivrednog gospodarstva unutar obitelji može također naići na poteškoće.

- Kada ste dijete poljoprivrednika, pomisliti biste da je pokretanje gospodarstva lakše jer postoji pristup zemlji. Ali u praksi to nije uvijek slučaj - objasnio je predstavnik udruge Mladih poljoprivrednika.

Zemljoradnici koji često iznajmljuju svoje zemljište ne mogu osigurati prijenos poljoprivrednog najma na svoju djecu. A špekulacije oko zemljišta ponekad sprečavaju dostupnost poljoprivrednog zemljišta.

- Kad sam se doselio, trebalo mi je šest godina da nađem zemljište za izgradnju svoje štale za skladištenje sijena jer se nalazim u vrlo turističkoj regiji, Alpes de Haute Provence. Kao rezultat toga, vlasnici nerado dopuštaju izgradnju poljoprivrednih objekata na zemljištu zbog toga što se nadaju da će postati građevinsko - rekao je mladi poljoprivrednik.

Za podršku mladim kupcima postoji nekoliko kočnica, poput podrške za izgradnju objekata i prijenos ili izuzeća od poreza na nasljedstvo kada se poljoprivredna gospodarstva doniraju besplatno.

Misija za ZPP?

Kako bi se poboljšala generacijska obnovila i pružila podrška mladim poljoprivrednicima, buduća zajednička poljoprivredna politika (ZPP) imat će "ogromnu ulogu", objasnio je Loïc Quellec.

Trenutno je u prijedlogu budućeg ZPP-a predviđeno da se 2 posto državnog proračuna izdvoji za postrojenja mladih poljoprivrednika.

Ali istodobno, Bruxelles je ukinuo starosni prag za primanje Naknade štete za prirodna ograničenja, namijenjen osobama mlađim od 65 godina, jer je praksu smatrao diskriminirajućom.

Ova potpora, čiji je cilj podržati poljoprivrednike u područjima gdje su uvjeti proizvodnje teži nego drugdje, i dalje će se isplaćivati poljoprivrednicima u dobi umirovljenja, ali na štetu najmlađih.

- Neki poljoprivrednici ne odlaze u mirovinu jer su izravne isplate povoljnije od umirovljenja - zaključio je Loïc Quellec.

[Uredila Karla Juničić]

Ovaj je projekt financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija [objava] odražava samo stajalište autora te se Europska komisija ne može smatrati odgovornom ni za kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:07