Vitalna suradnja

Izrael podvostručuje količinu vode koju će dostavljati susjednom Jordanu

Dogovor odražava sve veće razumijevanje da klimatska kriza koja teško pogađa regiju mora dovesti do veće suradnje, tvrde s obje strane
Izrael veliku količinu vode dobiva desalinizacijom
Photo by SAID KHATIB/AFP
 Said Khatib

Izrael i Jordan potpisali su u utorak sporazum o dvostrukom povećanju količine vode koju Jordan dobiva iz Izraela.

Sporazum je dokaz da "želimo dobrosusjedske odnose”, istaknula je izraelska ministrica energetike, Karine Elharrar. posjetila JE Jordan radi svečanog potpisivanja sporazuma u Zajedničkom odboru za vodu.

Dogovoren početkom srpnja, sporazum predviđa da će Izrael Jordanu prodavati 50 milijuna metara prostornih vode Jordanu na godinu, uz 55 milijuna koliko ih već šalje besplatno. "Riječ je o najvećoj prodaji vode u povijesti dviju zemalja”, rekao je Gidéon Bromberg, direktor za Izrael nevladine organizacije za zaštitu okoliša EcoPeace Middle East. Dogovor "odražava sve veće razumijevanje da klimatska kriza koja već teško pogađa regiju mora dovesti do veće suradnje”, dodao je.

Jordan je suočen s ekstremnim sušama, a suradnja u vodoopskrbi s Izraelom daleko je starija od mirovnog sporazuma sklopljenog 1994. Izrael je također zemlja s vrućom i suhom klimom, ali zahvaljujući novim tehnologijama smanjila se cijena prerade slane vode što je Izraelu, svjetskom lideru u desalinaciji, omogućilo da prodaje više tog dragocjenog resursa susjedu, ne dovodeći u pitanje domaću potražnju.

Nove količine vode namijenjene Jordanu osigurat će se iz Galilejskog jezera, kazao je Shaked Eliahu, glasnogovornik ministrice Elharrar.

Dogovor dolazi nakon zahladnjenja u odnosima između Izraela i Jordana, koji su zadnjih godina, za vrijeme bivšeg premijera Benjamina Netanyahua, bili lošiji. Novi premijer Naftali Bennett, koji je preuzeo dužnost u lipnju, smatra jačanje odnosa s Jordanom svojim prioritetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2022 15:09