StoryEditor

Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je elektroničku poljoprivrednu iskaznicu.Vučković: ovo je korak prema uvođenju poljoprivrednika u digitalno doba

Ministarstvo poljoprivrede je pokrenulo digitalizaciju hrvatskih poljoprivrednika i pozvalo ih da zatraže elektorničku poljoprivrednu iskaznicu (ePI) koja će im olakšati administrativne postupke.
Marija Vučković, minsitrica poljoprivrede
 Vlado Kos / CROPIX

 

Elektroničku poljoprivrednu iskaznicu (ePI)
 

Elektroničku poljoprivrednu iskaznicu (ePI) službeni je dokument Ministarstva poljoprivrede koji uvodi poljoprivrednike u digitalno doba i budućnost digitalnih usluga. Ova iskaznica poljoprivrednicima omogućava jednostavno i brzo obavljanje administrativnih postupaka iz udobnosti svog doma, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede

''Elektronička poljoprivredna iskaznica (ePI) zamijenit će sve postojeće kartice koje su poljoprivrednici do sada koristili – tzv. Zelenu poljoprivrednu karticu, karticu plavog dizela i karticu za korištenje sredstava za zaštitu bilja'', pojašnjavaju.

Iskaznica koju je ministarstvo već i ranije najavljivalo omogućiti će poljoprivrednica da elektronički podnesu zahtjev za potporu u sustavu AGRONET. Time će se rasteretiti i administrativni sustav Agencije za plaćanja te ubrzati obrada i isplata potpora.

Zahtjev za izdavanje ePI poljoprivrednici podnose u podružnicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR). Ministarstvo je navelo da je za podnošenje zahtjeva, koji se ispunjava u elektroničkoj formi,  nužna osobna iskaznica, OIB, e-mail i kontakt broj mobitela nositelja poljoprivrednog gospodarstva, dok je prvo izdavanje iskaznice besplatno za nositelja (odgovornu osobu) poljoprivrednog gospodarstva.

ePI se može koristiti i za pristup sustavu e-Građani radi korištenja digitalnih usluga, npr. dohvaćanje dokumenata (domovnica, rodni list, potvrde o prebivalištu, …), za usluge HZMO-a, HZZO-a i porezne prijave.

Korak naprijed u digitalizaciji poljoprivrede

''E-poljoprivredna iskaznica je korak  prema uvođenju poljoprivrednika u digitalno doba i budućnost digitalnih usluga, a riječ je o iskaznici s nizom pogodnosti i s visokim stupnjem sigurnosti, najnaprednijom  na tržištu. Također, u tijeku je rad na brojnim drugim projektima čija će realizacija u praksi značiti digitalizaciju i modernizaciju poljoprivrede odnosno ubrzavanje procesa, integraciju, kontrolu i dostupnost podataka te štednju vremena i novca“, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Osim ePI, ministarstvo poljoprivrede je navelo niz novih sustava na području digitalizacije među kojima su registar poljoprivrednih subjekata (RPS) i poljoprvedni upravljački sustav (PIUS),

Kako izjavjulju, registar poljoprivrednih subjekata (RPS) povezat će informacijske sustave Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja i HAPIH-a te unaprijediti razmjenu podataka radi pojednostavljenja postupaka za poljoprivrednike. Poljoprivredni izvještajno upravljački sustav (PIUS) stvorit će osnovu za analize, kontrolu i izvještavanje te dobivanje jedinstvenog pregleda o poljoprivredi i poljoprivrednicima'', naveli su.

''Prethodno navedeni sustavi stvorit će preduvjet za brzu komunikaciju putem budućih web i mobilnih platformi: e-Poljoprivreda, m-Poljoprivreda i e-Savjetnik, kroz koje će poljoprivrednici moći pregledavati svoje podatke, statuse zahtjeva i isplata te dobiti informacije o aktivnostima i savjetima nadležnih tijela. Uspostavlja se i GeoPortal poljoprivrede, jedinstveno mjesto gdje će poljoprivrednici i zainteresirana javnost moći pregledavati prostorne podatke iz svih informacijskih sustava poljoprivrede, organizirane po tematskim područjima'', zaključuje se u priopćenju.

Povezivanje IT sektora i poljoprivrede novo je područje u kojem će se u budućnosti otvoriti niz novih mogućnosti ne samo na administrativnom polju i boljoj povezanosti ruralnih područja već i na području precizne poljoprivrede koja uključuje smanjene upotrebe pesticida i olakšavanje svakodnevnog rada na poljoprivrednom zemljištu. Plan reforme Zajedničke poljoprivredne politike nakon 2020., ali i strategija Europske komisije od ''Farme do vilice'' novim tehnologijama u poljoprivredi posvećuje posebnu pažnju i predviđa dodatne poticaje.

 

Ovaj je projekt financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija [objava] odražava samo stajalište autora te se Europska komisija ne može smatrati odgovornom ni za kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. kolovoz 2020 19:09