MED OPG-a KOMADINA

Mladog pčelara je ljubav prema proizvodnji meda dovela do brojnih nagrada, čak i do Bruxellesa

Med od kadulje OPG-a Komadina je 2017. godini osvojio drugo mjesto u Hrvatskoj, a na natjecanju u Opatiji je osvojio zlato
Smokvica, Novi Vinodolski.
Pčelar Antonio Komadina
 Matija Djanjesic/Cropix

Antonio Komadina od malih je nogu znao da se želi baviti poljoprivredom. A onda mu je ujac nakon završene srednje škole darovao prvu košnicu.

Godinu dana kasnije imao ih je 17. Komadina, 27.- godišnji pčelar danas je među najuspješnijim mladim poljoprivrednicima. Nakon 7 godina bavljenja pčelarstvom, u netaknutom primorskom kraju iznad Novog Vinodolskog, danas ima čak 75 košnica na ukupno dva pčelinjaka u Smokvici i Javorju.

Vrsta pčela koju drži je kranjska pčela, poznata i kao domaća pčela. Njegovi proizvodi uključuju med od kadulje, cvjetni i livadni med, med od primorskog vrijeska, jelovih iglica te medune od primorskog klena i od draće. Među njegovim proizvodima su još propolis i med u saću te domaći medenjaci.

Komadina je u posao krenuo s vlastitim sredstvima, ali u poslovanju su mu uvelike pomogle mjere ruralnog razvoja.

OPG Komadina Antonio iz mjera ruralnog razvoja iskoristio je Mjeru 6, podmjera 6.3 tip operacije 6.3.1. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava" kroz LAG Vinodol natječaj.

- Razlog prijave bilo je proširenje, povećanje proizvodnje i modernizacija OPG-a - rekao je Antonio. U sklopu mjere je OPG 2018. godine primio 15.000 kuna bespovratnih sredstava.

- Iznos dobivenih sredstava izuzetno nam je pomogao na našem OPG-u jer većina proizvodnje je zaokružena. Od samog početka proizvode do završnog proizvoda te plasmana istog na tržište – rekao je Komadina.

Uložili su između ostalog u izradu punionice za med, informatizaciju i modernizaciju sustava. Osim toga kratkoročni cilj mu je pokrenuti web shop i nabaviti još 30 pčelinjih zajednica.

U bavljenju pčelama puno mu pomaže otac koji je po zanimanju šumarski tehničar i naučio ga je puno o biljkama. No, poticaj za bavljenje poljoprivredom imao je još od djetinjstva. Za razliku od druge djece koji su odlazili na more Komadina je ljetne praznike provodio kod bake i djeda u Križevcima gdje se zaljubio u život u skladu s prirodom. Potom se odlučio za srednju gospodarsku školu u Križevcima gdje je stekao zvanje poljoprivredni tehničar – fitofarmaceuta. Završio je Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, izvanredni studij za menadžment u poljoprivredi, a u Velikoj Gorici, na Učilištu za obrazovanje odraslih APIS, i službeno je stekao zvanje pčelara.

Komadina je 2016. godine otvorio vlastiti OPG. U 2017. godini njegov je med od kadulje osvojio drugo mjesto u Hrvatskoj, a na natjecanju u Opatiji je osvojio zlato. U županiji je 2014. godine postao prvi pčelar koji je dobio certifikat ''Med hrvatskih pčelinjaka''. Njegova upornost i inovativne ideje su ga 2019. godine dovele čak i do Bruxellesa kada je bio u uskom rangu da osvoji titulu mladog hrvatskog poljoprivrednika. Postigao je to zahvaljujući projektu Medomat kojim je planirao na tržnicama postaviti automat za med koji bi omogućio zauzetim poljoprivrednicima da prodaju med čak i kada se ne stignu baviti prodaju.

Iako je pčelarstvo njegova strast, Komadina ne može dovoljno zaraditi da bi živio od vlastite proizvodnje. Uz rad u slovenskoj tvrtki pčelarstvo mu je tek sekundarni izvor prihoda. Zato se udružio s jednim od osnivača osnivača poljoprivredne zadruge API Kvarner PZ kako bi lakše plasirao proizvode.

- Želimo da naš proizvod se što bolje plasira na tržište jer sam kao proizvođač teško se probiti na tržište i biti konkurentan. Sve je to razlog velikog monopola velikih proizvođača te uvoza jeftine i nekvalitetne rode iz drugih zemalja i plasiranje na naše tržište – rekao je.

Zbog toga mjere koje bi dobro došlo za budućnost njegove proizvodnje i hrvatske poljoprivrede bile bi one koje bi se posvetile boljem plasmanu proizvoda.

Povučen dobrom komunikacijom i suradnjom s LAG-om i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju prilikom prijave za natječaj, OPG Komadina ima se namjeru prijaviti i na Mjeru 6.4.1 "Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima".

- Želimo zaokružiti cijelu priču da kupci mogu što više vremena, ugodnosti i zadovoljstva na našem OPG-u – rekao je.

A pod time misli na svoj plan da kuću za odmoru u Javorju pored pčelinjaka pretvori u kušaonicu meda i pokrene apiterapiju.

"Financirano u okviru programa Europske unije IMCAP"
Ovaj je projekt financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija [objava] odražava samo stajalište autora te se Europska komisija ne može smatrati odgovornom ni za kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.

I dok većina mladih razmišlja o lakoj zaradi kroz turizam i apartmanizaciju, Antonio Komadina povratak prirodi i poljoprivredi uz upotrebnu novih tehnologija i modernizaciju vidi kao siguran i sretan put prema budućem uspjehu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. rujan 2024 04:14