Izvješće o onečišćenju

Njemačka elektrana i rudnik ugljena razotkriveni kao najgori onečišćivači zraka u Europi

Tvornica ugljena i rudnik Niederaussem, kojima upravlja RWE, izdvaja se kao najveća europska žarišna točka onečišćenja dušikovim dioksidom (NO2), prema zapanjujućoj analizi novih satelitskih slika. Londonski zagađeni zrak, uzrokovan uglavnom emisijama iz prometa, zauzima drugo mjesto.
 CC

Spaljivanje fosilnih goriva – uglavnom iz elektrana i tvornica s pogonom na ugljen i naftu – kao i emisije iz prometa, su odgovorni za veliku većinu onečišćenja zraka diljem svijeta, prema novom istraživanju Greenpeacea.

Analiza se temelji na podacima koje je donio novi satelit Sentinel 5P Europske svemirske agencije, koja je od 1. lipnja 2018. pružila nenadmašno detaljne i točne podatke o razinama NO2 u atmosferi, priopćila je u sažetku skupina za zaštitu okoliša.

U Europi, najveće žarište NO2 je pronađeno u okolici elektrane na lignit i rudnika ugljena Niederaussem u Njemačkoj. Druga po veličini žarišna točka pokriva šire područje Londona i uglavnom je povezana s prometnim emisijama, prema interaktivnoj karti koju je sastavio Greenpeace.

"S novom satelitskom tehnologijom, zagađivači se neće imati kamo sakriti ", rekli su iz Greenpeacea. "Imamo nenadmašnu sposobnost određivanja izvora emisija koje štetno utječu na kakvoću zraka i javno zdravlje, čak i kada regulatori ne rade svoj posao," dodali su.

RWE je odbacio nalaz studije, ukazujući kako je metodologija uzela u obzir samo lokaciju s apsolutno najvećom emisijom NO2 unutar radijusa od 100km. To je, rekao je, ''neprihvatljivo pojednostavljenje" za regiju poput Sjeverne Rajne-Vestfalije, koja ima velik broj NO2 izvora koji dolaze iz energetike, industrije i prometa.

Emisije iz postrojenja za ugljen RWE-a su ''daleko ispod svih relevantnih granica" namijenjenih zaštiti okoliša i zdravlja ljudi, izjavila je njemačka tvrtka u e-mail komentarima za EURACTIV.

No, njemačka kompanija je priznala da još mora ispuniti nove standarde emisije definirane 2017. godine na razini EU, koji su povezani s najboljom dostupnom tehnologijom.

"Iako se nacionalna zakonska provedba još uvijek očekuje, RWE razmatra načine kako bi njegove elektrane zadovoljile te granice emisija," rekao je.

Europska unija je uspostavila stroga pravila o kakvoći zraka, uključujući standarde o emisiji za čestice (PM), dušikove okside (NOx) i druge onečišćivače zraka. No nacionalne vlade su uhvaćene kako krše pravila u više od 130 gradova u 23 od 28 zemalja članica, izjavila je Europska komisija prošle godine.

Dugotrajna izloženost NO2 je povezana s povećanim stopama smrtnosti. U Europskoj uniji, izloženost NO2 je povezana s oko 75,000 preranih smrti godišnje, prema Europskoj agenciji za okoliš (EEA).

Više od 95% svjetske populacije udiše opasan zrak, posebice u zemljama u razvoju, navodi izvješće Instituta za zdravstvene učinke objavljenom ove godine. Emisije ugljena se posebno izdvajaju kao glavni krivac, zajedno s emisijama iz dizelskih motora.

U Europi, Greenpeace je osudio daljnje državne potpore za ugljen u zemljama poput Poljske i Njemačke, gdje tzv. ''mehanizmi kapaciteta" podržavaju elektrane na ugljen kao hitnu rezervu u slučaju najveće potražnje.

"Europske vlade nastavljaju stajati uz prljave tvrtke za ugljen koje truju ljude i okoliš, a da ne spominjemo kako uništavaju klimu", rekao je Sebastian Mang, aktivist za čistu energiju u Greenpeaceu.

"Naše vlade moraju prestati stavljati korporativne profite na prvo mjesto, sada stati na kraj sa subvencijama na ugljen i ostala prljava fosilna goriva, i poduzeti korake kako bi ubrzale prijelaz na 100% obnovljivu energiju."

Ipak, postoje rješenja, kažu iz Greenpeacea. U elektranama, plamenici i filtri s niskom razinom NOx koji koriste selektivnu katalitičku redukciju mogu značajno smanjiti onečišćenje NOx.

U Niederaussemu, RWE je potrošio 40 milijuna eura od 2006. godine na pilot projekt izgradnje postrojenja koja je reciklirala otpadnu toplinu. Nada se da će se u narednih nekoliko desetljeća ukupna učinkovitost proizvodnje električne energije smeđim ugljenom moći povećati na 50%.

Članak je preuzet u cijelosti s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:05