Njemački ministar vanjskih poslova: Njemačko predsjedanje EU bit će "Korona predsjedanje", cilj je zaustaviti pandemiju i revitalizirati EU

Pandemija koronavirusa bit će glavna tema programa Europske unije kad Njemačka preuzme rotirajuće predsjedanje vijećem u drugoj polovici godine, istaknuo je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u uredničkom komentaru za list Die Welt.
Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas
 Markus Schreiber / AFP

Svoj tekst počinje citatom iz Kuge Alberta Camusa: "Od ovog se trenutka može reći da je kuga postala problem svih nas". Jer, ističe Maas, socijaldemokrat, nema cjepiva ni za koga, a virus ne pravi razliku između bogatih i siromašnih, niti po boji kože ili nacionalnosti. I ne staje na granicama.

Maas opravdava djelovanje država koje su se okrenule same sebi. "Imamo, prije svega, obvezu staviti kod kuće krizu pod kontrolu. Tek tada možemo pomoći drugima kao što činimo, primjerice liječeći teško bolesne iz Italije i Francuske u našim bolnicama".

Sljedeći je korak, po njegovom mišljenju, staviti virus pod kontrolu u Europi i po cijelom svijetu. "Ako se proširi nekontrolirano, prije ili kasnije će nam se vratiti kao bumerang", piše šef njemačke diplomacije. Dodajući da Njemačka, kao nacija ekonomski orijetnirana na izvoz, treba zdravu Europu i funkcionirajuću globalnu ekonomiju.

Maas se zatim okreće pitanju Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO), proračuna EU za razdoblje od 2021. do 2027. godine. "Kako bismo ostvarili jaču, solidarniju i suvereniju Europu nego što je bila prije krize, VFO mora postati stvarni program za revitalizaciju Europe. Trebamo ga stoga nanovo osmisliti i snažno investirati u budućnost: u istraživanje, borbu protiv klimatskih promjena, tehnološki suverenitet te društvene i zdravstvene sustave koji će biti otporni na krize".

Iz navedenog je jasno da će Njemačka uložiti sav potreban napor da se VFO prihvati što prije, ali da će zbog toga sasvim sigurno u drugi plan pasti dosadašnji ključni problem u raspravi o proračunu: pitanje sredstava iz kohezijskih fondova. A vjerojatno je i da će se ukupni okvir proračuna povećati. Jer, Beč će svakako slijediti Berlin, a Den Haag ne smije opet ostati sam protiv većine.

No, niti slova o uzajamnosti dugova koju traži jug Europe u vidu euroobveznica, sada poznatijih kao koronaobveznice.

Uzevši sve to u obzir, Maas kaže da će od 1. srpnja ove godine, kad Njemačka preuzima predsjedanje od Hrvatske, početi "korona predsjedavanje". Jedan od prvih zadataka bit će postupno i koordinirano ublažavanje ograničavanja slobodnog putovanja i unutarnjeg tržišta.

Maas ističe da se iz ove krize moraju izvući pouke: civilna zaštita na razini EU i zajednička nabava i proizvodnja esencijalne medicinske opreme. Poruka za Hrvatsku je više nego jasna - Imunološki zavod.

Njemački ministar nije zaboravio ni na temeljne vrijednosti EU. "Moramo ispraviti pogreške koje koje je kriza bolno razotkrila. Prije svega mislim na ograničavanja demokracije i vladavine prava pod krinkom borbe protiv virusa, što je neprihvatljivo u Europi". Maas smatra da oni koji su se na to odlučili ne bi smjeli imati financijske koristi od EU.

Tu će postojati određeni problem. Njemački CDU, koji je u koalicijskoj vladi s Maasovim SPD-om, nije ni glasa podigao kad je Viktor Orban u Mađarskoj uveo diktaturu. A ni HDZ nije djelovao drukčije. Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije (iz CDU-a), o tim je mjerama govorila općenito, niti jednom rječju ne navodeći Mađarsku ili Orbana.

Njemačko će se predsjedništvo fokusirati na još jedan aspekt, a to je djelovanje s cilje da pandemija da potkopa globalni mir i stabilnost. Što je više nego prihvatljiva ideja u kontekstu "geopolitičke EU", kako želi Von der Leyen. Preciznije, EU koja skrbi za svjetska krizna žarišta. Jer, virus je već u Siriji, a nedavno je objavljeno da je ušao i u Jemen. Riječ je o dvije zemlje koje su razorene dugotrajnim ratovima, bez funkcionirajućeg zdravstvenog sustava. Upravo ondje bi virus mogao postati prava pošast te izazvati globalne posljedice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:15