GMO Direktiva

Poljoprivredna industrija šokirana presudom Europskog suda pravde

Europski sud pravde je u srijedu donio presudu kojom je organizme dobivene mutagenezom definirao kao GMO proizvode, zanemareći pritom naputak odvjetnika i cijele znanstvene zajednice koji su tvrdili da to nije istina.
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Presuda je šokirala svijet poljoprivredne i znanstveno-istraživačke industrije, koji su je jednoglasno opisali kao neviđeni udarac cjelokupnoj poljoprivrednoj inovaciji Europske unije.

József Máté, voditelj korporativnih komunikacija u institutu za poljoprivredna istraživanja Corteva Agriscience, odluku suda prozvao je 'crnim danom za europsku poljoprivredu'.

- Unatoč toga što nam je potrebno više vremena za detaljnu analizu učinka kojeg će današnja presuda imati na društvo, već je sada jasno da će se njome europskim potrošačima, proizvođačima i istraživačima onemogućiti pristup inovativnim rješenjima - rekao je Máté, dodavši da je njegova misija približiti najnovije znanstvene inovacije lokalnim poljoprivrednicima, kako bi im olakšao i pospješio proizvodnju.

Predstavnici poljoprivredne industrije navode da se namjernice dobivene mutagenezom ne bi smjele smatrati GMO hranom zato što su dobivene korištenjem konvencionalne tehnike unakrsnog uzgoja, koja se bazira na oponašanju prirodnih procesa.

Kritičari smatraju da je današnja presuda još jedan pokušaj nametanja GMO standarda europskim poljoprivrednicima, koji će tako izgubiti pravo na neovisnu proizvodnju svojih dobara.

Međutim, u službenom objašnjenju presude Europskog suda pravde, navodi se tako mijenja genetski materijal proizvoda.

- Prema GMO Direktivi, organizmi dobiveni tehnikom mutageneze smatraju se GMO proizvodima zato što takva tehnika mijenja genetski materijal organizama na neprirodan način, službeni je stav Europskog suda pravde.

Nezavisni odvjetnik Michal Bobek bio je zadužen za davanje naputaka Sudu. U siječnju je izrekao svoje službeno stajalište o slučaju, u kojem je jasno naglasio da se GMO Direktiva ne može primijeniti na organizme dobivene mutagenezom te je sugerirao sudu da sukladno njegovom stavu donese svoju presudu.

Unatoč tome što je do sada Europski sud pravde imao praksu slijediti naputke alociranih odvjetnika, ovoga je puta odlučio potpuno zanemariti Bobekovu sugestiju, što nije čest slučaj u izricanju presude tog suda.

Ovaj članak je prerađena i sažeta verzija vijesti objavljene na portalu Euractiv.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:46