StoryEditor

Potrebno je provesti niz mjera kako bi se poljoprivredni sektor očuvao od epidemije koronavirusa

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) usvojla je prijedlog mjera za pomoć očuvanja radnih mjesta i likvidnosti uslijed pandemije koronavirusa, koje su upućene Ministarstvu poljoprivrede.
Tržnica Dolac u subotu 14.ožujka. Ljudi pojačano nabavljaju namirnice zbog straha od koronavirusa.
 Goran Mehkek / CROPIX

Prema priopćenju HPK, Članovi Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore su, prema zahtjevu potpredsjednika Vlade Zdravka Marića zajedno s predsjednicima sektorskih odbora na kriznoj sjednici koja je održana u petak 13. ožujka 2020. godine usvojili sljedeće prijedloge mjera za pomoć očuvanja radnih mjesta i likvidnosti u sektorima:

 

 • Obavezati trgovačke lance na otkup domaćih prehrambenih proizvoda.
 • Isplata svih potpora do 15.4. do punog prava
 • Reprogram i zamrzavanje otplate kredita bez zateznih kamata.
 • Odgoda plaćanja poreza i doprinosa za radnike bez zateznih kamata.
 • Zabrana uvoza hrane i živih životinja iz kontaminiranih područja.
 • Otkup žitarica za robne rezerve po tržišnim cijenama.
 • Stavljanje u funkciju Nacionalne veletržnice.
 • Hitno rješavanje isplata investicijskih projekata.
 • Omogućavanje posebnih kreditnih linija sa 0% kamate.
 • Omogućavanje interventnih mjera za problematične kreditne linije.
 • U tijeku predstojeće sjetve održati kontinuirani rad poljoprivrednih apoteka i kooperacija kako bi poljoprivredni proizvođači mogu nabavljati mineralno gnojivo, sjeme, sredstva za zaštitu, herbicide i ostalo zbog specifičnosti proizvodnje. Navedeno mora biti dostupno u svakom trenutku zbog primjene koja ovisi o stadiju razvoja biljaka i vremenskih uvjeta.
 • Osigurati produženje mogućnosti sezonskog rada u poljoprivredi/rad na tzv. markice / sa sadašnjih 90 dana na 180 dana, bez smanjivanja ili ukidanja socijalnih prava sezonskih radnika u poljoprivredi.
 • Osigurati kontinuiranu dostavu plavog dizela, ulja i maziva te rezervnih dijelova.
 • Značajno povećati kvote plavog dizela kao jednog od ključnih troškovnih komponenti u poljoprivrednoj proizvodnji.
 • Omogućavanje produženja roka dozvole za sezonske radnike.
 • Pomoć, odnosno subvencioniranje proizvođača za isporučene količine svježeg voća i povrća za vrijeme trajanja krize, odnosno svog voća i povrća domaćeg porijekla isporučenih na domaćem tržištu.
 • Dodatna pomoć izvoznicima voća i povrća koji će zbog restrikcija prometa i izvoza pretrpjeti velike štete i gubitke ili organiziranje garantiranog otkupa tih proizvoda po tržišnim cijenama.
 • Povećano subvencioniranje nove proizvodne sezone koja je ugrožena.
 • Smanjenje cijene osnovnih energenata poput struje, za sve proizvođače
  hrane.
 • Izmjena pravila za samoizolaciju vozača hrane sa 14 dana na samoizolaciju do idućeg odlaska na put.

Također naglaslili su da je potrebno odmah napraviti inventuru proizvoda kako bi se utvrdilo činjenično stanje koje su nam robe dostupne, podići razinu proizvodnje postojećih gospodarstava i intervencijama podići razinu samodostatnosti.

Prijedlog mjera upućen je Ministarstvu poljoprivrede.

Predsjednik HPK Mladen Jakopović je istaknuo kako će aktualna situacija možda pokrenuti pojedine proizvodnje zbog smanjenja uvoza od kojeg ionako sve više patimo.

„Potrebno je poduzeti sve kako bismo povećali poljoprivrednu proizvodnju i samodostatnost u proizvodnjama u kojima smo već sada ispod 50 posto domaćih potreba. Proizvodnja i plasman domaće hrane moraju imati prioritet kod ovakvih kriza kako bi se osigurala likvidnost i radna mjesta“, rekao je Jakopović.

Napominje i kako se mora raditi na kontroliranom uvozu, poduzeti dodatne kontrole hrane i proizvoda koji dolaze iz kontaminiranih područja, posebice hrane koja ne podliježe termičkoj obradi, poput salate.

Članovi UO HPK poručili su kako je trenutna situacija prilika da se više okrenemo kratkim opskrbnim lancima.

Proizvodnja hrane trebala biti strateški interes svake države. Nadamo se da će državne institucije konačno shvatiti da hrvatski poljoprivrednik može proizvesti dovoljno hrane i kvalitetnu hranu za sve stanovnike", zaključeno je na kriznoj sjednici.

Ministar financija Marić je spomenuo mjere usmjerene likvidnosti poduzeća i građana, kao što su odgoda plaćanja obveza kredita, odnosno moratorij na pojedine obveze.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović rekao je da će mjere iz njegova resora biti usmjerene na očuvanje radnih mjesta. Kaže da se trenutno ne zamjećuje odljev iz aktivne radne snage, ali da se to može očekivati i se na to treba pripremiti, pogotovo u najizloženijim sektorima.

Najavio je kako će se ići s direktnim mjerama koje se moraju jako brzo formalno provesti te očekuje da će u primjeni biti već idući tjedan.

Cilj je zadržati radnu snagu i u najugroženijim sektorima stimulirati poslodavce da ne otpuštaju radnike, tako da država podnese dio troška njihova ostanka u radnom odnosu, istaknuo je.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kaže kako se mjere u njenom resoru odnose na sektor poljoprivrede i šumarstva, ribarstva, odnosno na obrte u ribarstvu, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, pravne osobe, trgovačka društva i sl. 

Ovaj je projekt financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija [objava] odražava samo stajalište autora te se Europska komisija ne može smatrati odgovornom ni za kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. rujan 2020 04:24