Profitabilnost, zemlja i strast za selom: čarobni trokut generacijske obnove poljoprivrede u Španjolskoj

Ovaj tekst dio je posebnog izvještaja u suradnji s mrežom Euractiv na projektu Europske komisije o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici. Zemlje koje su doprinjele izvještaju na temu generacijske obnove ruralnih područja su: Španjolska, Portugal, Francuska, Belgija, Italija, Njemačka i Hrvatska.
"Bez financijske pomoći poljoprivreda nije profitabilna", kaže Pilar Mateos, poljoprivrednica na slici iz Argamasilla de Alba (Ciudad Real, središte Španjolske)
 EFEAGRO

U Španjolskoj i širom Europske unije više od 90% poljoprivrednika je blizu dobi umirovljenja, što znači da problem generacijske obnove predstavlja ozbiljan problem. Pronalazak rješenja ovisi o kombinaciji čarobnog trokuta: pristupu zemljištu, profitabilnosti i strasti prema selu.

Da bi poljoprivreda bila ponovno privlačna mladima, bilo bi neophodno kombinirati čimbenike, uključujući nasljeđivanje obiteljskog posla, olakšavanje osnivanja poljoprivrednog poduzeća, osiguranje fer cijena i javne pomoći (među njima, subvencije Zajedničke poljoprivredne politike: ZPP), i u velikoji mjeri strast za primarni sektor, rekli su stručnjaci za EFE Agro.

U 2015. godini, prema konačnim rezultatima istraživanja provedenog za Europsku komisiju (među više od 2.000 poljoprivrednika mlađih od 40 godina), pristup zemljištu bio je "važan" problem.

“Vrlo je teško osobi koja nije nasljednik (primjerice, poljoprivrednog gospodarstva) ili nema proizvodnih uvjeta za započinjanje poljoprivredne djelatnosti , naglasio je Agustín Herrero, generalni direktor Cooperativas Agro-Alimentarias de España. Situacija se znatno pogoršala zbog trenutne niske profitabilnosti, kaže on.

Profitabilnost, bitan čimbenik

Nakon što je diplomirao znanost o okolišu, zemljoradnik Juan Escribano (35) vratio se u rodni grad, Villanueva de Córdoba (južna Andaluzija), kako bi preuzeo obiteljsku stočnu farmu i lokalnu tvrtku za prodaju pršuta.

"Pokretanje ovog posla od nule bilo je vrlo komplicirano. Ako već nemate temelje, to je gotovo nemoguće", rekao je za EFE Agro.

Profitabilnost je nužna za napredak, a poljoprivredni sektor nije iznimka od tog univerzalnog pravila ekonomije.

Poljoprivrednik Agustín Herrero naglasio je da je prva i "možda najteža" mjera osiguravanja generacijske obnove u poljoprivrednom sektoru zajamčiti osnovne uvjete koji bi poljoprivrednicima omogućili sve potrebno za život na selu.

"Nitko ne razmišlja o životu na području gdje je proizvodnja oskudna", naglasio je.

Je li pomoć ZPP-a dostatna?

Veliki je izazov - kaže - osigurati da prehrambeni lanac stvori dovoljno vrijednosti i bude pošteno raspoređen, a također i da ima ključne regulatorne mjere na nacionalnoj i zajedničkoj razini.

"Bez [financijske] pomoći [poljoprivreda] nije profitabilna", kaže Pilar Mateos, poljoprivrednica u Argamasilla de Alba (Ciudad Real, središte Španjolske), dodajući da mnogi poljoprivredno-prehrambeni proizvodi "vrijede malo".

Mateos smatra da je financijska pomoć iz Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) ključna, ali je također kritizirala "male iznose" koji dolaze u sklopu ove potpore EU. “U većini slučajeva to nije dovoljno za održati dobar životni standard", rekla je.

Strast prema poljoprivredi također je presudni dio "pozitivno začaranog kruga", rekao je Escribano.

Escribano i Mateos dijele istu strast prema poljoprivredi i proizvodnji poljoprivredno - prehrambenih proizvoda. Za oboje stoka, vinogradi i masline predstavljaju ključni dio krajobraza svakodnevnog života.

Zahvaljujući njihovoj predanosti poljoprivredi, lakše nose teški teret svog svakodnevnog rada.

"Uživam u prirodi, to je način pomirenja između posla i obiteljskog života. Često vodim svoje dvoje djece sa sobom, tako da mogu imati izravan kontakt sa životinjama", objasnio je Escribano.

Zadruge su ključne u olakšavanju svakodnevnog rada, suočavanja s poteškoćama i suzbijanja tržišnih kriza u poljoprivrednom sektoru.

Važnost zadruga za sektor

Zadruge i udruge poljoprivrednika primjer su duboko ukorijenjenog jedinstva u poljoprivrednom sektoru i pomažu u prevladavanju nedostatka mladih što ozbiljno utječe na sektor, rekao je generalni direktor Agro-prehrambene zadruge.

Pilar Mateos je svjesna koliko je Savez žena i obitelji ruralnog područja (Amfar, na španjolskom) i dalje važna podrška sektoru. Amfar ju je, kaže za EFE Agro, vodio u provedbi poljoprivrednih programa i pružio joj vrijedne informacije o financijskoj pomoći za poljoprivredni sektor u Španjolskoj.

Juan Escribano, voditelj stočarskog sektora na sajmu Agroganadera u dolini Los Pedroches, također cijeni važnost zadruga.

Sajam Agroganadera dolini Los Pedroches španjolski je konzorcij javnih i privatnih subjekata. Konzorcij se svake godine udružuje u nastojanjima da istakne vrijednost primarnog sektora za lokalno gospodarstvo.

Poljoprivrednom sektoru EU-a potrebni su mladi ljudi da osiguraju njegovu budućnost koja bi se trebala temeljiti na održivijoj, zdravoj i sigurnijoj proizvodnji hrane.

Izazov je postići formulu koja savršeno kombinira ove poticaje koji omogućavaju pristup zemljištu, profitabilnost i strast kako bi europska poljoprivreda ponovno zasjala.

Ovaj je projekt financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija [objava] odražava samo stajalište autora te se Europska komisija ne može smatrati odgovornom ni za kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:48