Sporne guske

Schipol angažirao svinjsku patrolu da rastjeruje ptice s polja blizu pista

Zračna luka je zbog močvarnog područja na kojemu je izgrađena, utočište je i dom brojnim pticama
Gužva u zračnoj luci Schipol u Amsterdamu
(Photo by Evert Elzinga/ANP/AFP)
 Evert Elzinga

Amsterdamska zračna luka Schiphol zapošljava 2324 djelatnika, među kojima je 179 kontrolora zračnog prometa, a odnedavno su u toj najprometnijoj zračnoj luci Europe angažirali i jednog uzgajivača svinja čiji će 'štićenici' imati važnu ulogu u sigurnosti zračnog prometa jer će s polja blizu pista tjerati guske i ostale ptice, prenosi list De Telegraaf.

Dvadeset svinja uzgajivača Jossea Haarhuisa je, u sklopu šestotjednog eksperimenta, pušteno da se slobodno kreće na poljima koja se nalaze između dviju pista amsterdamske međunarodne zračne luke.

Riječ je o prvome eksperimentu ovog tipa čiji je cilj smanjiti opasnost koju ptice predstavljaju zrakoplovima na pistama.

Zračna luka koja se proteže na 26,7 četvornih kilometara površinom je treća po veličini, a zbog močvarnog područja na kojemu je izgrađena, utočište je i dom brojnim guskama i ostalim pticama.

Zračna luka već je zaposlila 20 osoba -takozvanih 'kontrolora ptica' koji brinu o tomu da zračni prostor ispred putničkih zrakoplova bude čist.

No otprilike u ovo doba godine nedaleko od zračne luke skuplja se velik broj ptica koje se ondje hrane otpadom od usjeva i šećernom repom ostavljenom na poljima.

I tu nastupaju novi pomagači, Haarhuisova svinjska patrola.

"Svinje su na polje puštene u utorak, 12 sati nakon berbe šećerne repe", rekao je Haarhuis za De Telegraaf. "One će pojesti ostatke usjeva i repe, tako da guskama neće ostati ništa."

U upravi Schiphola nadaju se da će uz pomoć svinjca od dva hektara, postavljenog između pista 18R-36L i 18C-36C uspješno odbiti guske i ostale ptice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2023 02:03