U zagrebačkom Sheratonu održana konferencija naziva "Inovacije u zdravstvu" u sklopu hrvatskog predsjedanja EU

Inovacije u zdravstvu, uloga zdravstvene industrije kao generatora europskog gospodarskog rasta bile su fokus poslovnog doručka koji je u velikoj dvorani zagrebačkog hotela Sheraton okupio hrvatske i međunarodne stručnjake i političke dužnosnike.
Andrea Doko Jelusić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj
 Ranko Šuvar / CROPIX

Glavni zaključak konferencije bio je da je ugroza epidemije koronavirusa najbolji primjer kako inovacije u zdravstvu, poput pronalaska cjepiva protiv COVID-19, mogu unaprijediti učinkovitost zdravstvenih sustava.

Skup je povodom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU organizirao AmCham, najstarija strana komora u Republici Hrvatskoj, uz zlatno pokroviteljstvo farmaceutske kompanije MSD Hrvatska.

- Inovacije su sveprisutne, medicina se danonoćno razvija, a rezultate moderne tehnologije možemo svakodnevno vidjeti – zaključila je državna tajnica Vera Katalinić Janković koja se sudionicima obratila i u ime ministra Beroša koji je zbog novog slučaja zaraze koronavirusom bio spriječen prisustvovati na konferenciji.

Državni tajnici Mario Antonić te Vera Katalinić Janković, viši direktor kompanije Oracle Peter Fuzes te predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo Ines Strenja bili su sudionici panel diskusije koja se, osim epidemije koronavirusa, posvetila i pitanjima budućnosti zdravstva u EU, ulozi inovacija, digitalizacije i umjetne inteligencije u javnom zdravstvu, ali i Masterplanu EU u borbi protiv raka.

- Osim inovativne tehnologije i lijekova, u koje ulažemo čak 3 milijuna kuna, treba nam unaprjeđenje dijagnostike i kontrole zato što se Hrvatska i dalje nalazi na samome dnu zemalja EU po pitanju malignih oboljenja – upozorila je zastupnica Strenja, dodavši da „nam treba onaj ministar koji će biti spreman provesti nepopularne zdravstvene mjere, poput radikalnog smanjenja broja bolnica u RH“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:43