Uoči summita EU Copa Cogeca je od Plenkovića zatražila podršku za veći proračun ZPP-a. Hrvatska poljoprivredna komora se pridružila stajalištu

Čelni ljudi najvećeg europskog udruženja poljoprivrednika Copa Cogeca, Joachim Rukwied i Ramón Armengol uputili su 15. srpnja 2020. godine pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću u kojem ga traže podršku Vlade RH u borbi za osiguravanje većeg i stabilnog proračuna za poljoprivredu u novom razdoblju Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP).
Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK)
 Bruno Konjevic / CROPIX

Novi ZPP od poljoprivrednika i proizvođača u EU zahtjeva brojne prilagodbe zbog čega one neće biti ostvarive bez snažne financijske injekcije. Zbog toga je potreban snažan Višegodišnji proračun EU koji ne bi smio rezati prihode proračuna za poljoprivredu posebice u jeku koronakrize koja je nanijela veliku štetu proizvodnji hrane i poljoprivredi u EU.

U pismu koje je stiglo na adresu Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) koja je član Copa Cogece ističe se da je od presudne važnosti ''slijediti zajednički i koordinirani pristup na razini EU zasnovan na načelima solidarnosti, razumijevanja i fleksibilnosti koje će dovesti do gospodarskog oporavka EU''.

Pismo je stiglo uoči velikog summita država članica EU u Bruxellesu dok države članice nastoje postići dogovor o budućnosti EU proračuna i plana oporavka od koronavirusa. Na pregovaračkom stolu predsjednika Vijeća Charlesa Michela tako će se naći prijedlog plana za oporavak (nazvan "EU sljedeće generacije) predložen je u iznosu od 750 milijardi eura i VFO od 1074 milijardi eura. Novi VFO ''štedljive zemlje'' smatraju previsokim, a Plenković je uoči summita izjavio da će se zalagati za ''hrvatske interese'' između kojih je na prvom mjestu istaknuo poljoprivredu, te zatim investiciju u digitalnu i zelenu ekonomiju.

Dodatni udar za poljoprivrednike predstavila je epidemija Covida-19. U pismu se navodi da je pandemija COVIDA-19 bila je dokaz važnosti poljoprivrednika koji se zalažu za održavanje stalne opskrbe sigurnom, kvalitetnom hranom za građane diljem EU, To zahtjeva naporan rad u cijelom lancu opskrbe hranom u novonastalim okolnostima.

''Međutim, poljoprivrednici i zadruge suočene su sa sve težim situacijama u poslovanju o čemu svjedoče izvještaji naših kolega iz svih država EU. Izbijanje korona krize uzrokovao je dramatičan utjecaj na ruralna područja u EU, s neposrednim posljedicama u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju'', kaže se u pismu. 

S obzirom na gospodarski program oporavka EU te težnje za većom održivošću, kao odgovor na klimatske promjene i poboljšanju zaštitu biološke raznolikosti poljoprivreda i poljoprivredna proizvodnja moraju i dalje biti srce EU ambicija, navodi se. To vrijedi i za poljoprivrednike, vlasnike šuma i njihove zadruge kako bi nastavili proizvoditi i isporučivati ​​hranu građanima EU.

Mladen Jakopović, predsjednik HPK-a složio se s pismom i podržao stav Copa Cogece.

"Ako će poljoprivrednici dodatno dati doprinos ambicioznim planovima EU, moraju imati odgovarajuću financijsku potporu za prilagodbu i prijelazno razdoblje. Trgovinski ugovori ne bi smjeli dozvoliti uvoz roba ispod zadanih zelenih EU standarda. Potrebna je veća komunikacija s potrošačima i građanima o doprinosu poljoprivrednika u proizvodnji zdrave hrane i ostalih važnih usluga ekosustava od značaja za društvo“, izjavio je Jakopović.

ZPP je jedna od osnovnih i temeljnih politika Europske unije. Ali proračun ZPP-a se ponekad uzima zdravo za gotovo.  To dovodi do prevelikih zahtjeva za poljoprivrednike i potrošače koji su spremni i voljni učiniti sve kako bi Europsku uniju postavili na ''čvršći i održiviji ekonomski temelj'', zaključili su iz Copa Cogece.

 

„Financirano u okviru programa Europske unije IMCAP”

„Sadržaj izvješšća predstavlja isključivo stajališta autora i njegova je isključiva odgovornost. Europska komisija ne prihvaća nikakvu odgovornost za moguću uporabu informacija koje ti materijali sadržavaju.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2020 17:42