SPECIAL REPORT

Uredski posao zamijenio radom u poljoprivredi. Sada želi motivirati druge da učine isto

Razina svijest o važnosti kvalitete hrane koju konzumiramo sve je veća. Agro HAHA želi da svi shvate da su ono što jedu i ono što misle
agro haha

Kad su svi bježali sa sela u grad, Tomislav Haršanji sa svojom obitelji odlučio je preseliti u malo, slavonsko selo. Posao u komunikacijskog tvrtki u Osijeku zamijenio je brigom o voćnjacima i radom u traktoru. Šest godina poslije, vlasnik je Agro HAHA, obrta u poljoprivredi smještenog u selu Kućanice Đakovačke, gdje živi sa svojom suprugom Ivanom i četvero male djece.

Ispričao nam je koja ideja stoji iza ove odluke.

" Umjesto nesvjesnog iskorištavanja, umanjivanja i neminovnog uništavanja prirodnih resursa, naš je pokušaj svojim radom oplemeniti okoliš unutar kojega egzistiramo. Trenutni je smjer primjena načela ekološke poljoprivrede u njihovom maksimalnom obliku. Svjedoci smo sve većeg porasta planetarne svijesti o važnosti kvalitete hrane koju konzumiramo" objašnjava Haršanji i dodaje "Ono što svojim radom pokušavamo promijeniti je, ne samo da ljudi shvate da su ono što jedu, nego i ono što misle. Otud se i pojavio dodatak HAHA - da nama i svima koji su s nama u kontaktu bude vječni podsjetnik kako se, uz nužno loša iskustva, u našem trenutnom životnom iskustvu nalaze i ona, često zapostavljena, pozitivna iskustva".

Ovisnost o potporama

Na imanju koje mu je otac ostavio uzgaja ekološke višnje i lješnjake. 2015. registrirao je obiteljsko gospodarstvo HAHA, a kad se prijavio i prošao na natječaju za mjeru 4, morao je registrirati obrt.

"Prvi natječaj koji nam je došao na radar bio je natječaj tipa operacije 6.1.1 “Potpora mladim poljoprivrednicima” na koji smo se prijavili i “osvojili” bespovratnih 50 tisuća eura. Nakon toga, uslijedio je natječaj 6.2.1 “Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti” na kojem nam je odobren projekt koji je sufinanciran s dodatnih 50 tisuća eura. Točku na “i”, kada je riječ o dosadašnjim prijava na natječaje EU fondova, tip je operacije 4.1.1. “Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava” na kojemu smo također prošli te se nadamo ostvariti potporu od gotovo 90 tisuća eura." objašnjava Tomislav.

image
agro haha

Trenutno su u fazi realizacije zadnje dvije mjere, a misao vodilja prilikom prijavljivanja projekata bila im je stvoriti poslovni subjekt koji bi bio relevantan u području djelovanja pa su sve investicije orijentirali na kupovinu optimalne mehanizacije, poboljšanje strukture tla te podizanju trajnih nasada.

"Vidljivo je da su mjere ruralnog razvoja itekako pomogle u modernizaciji poljoprivrednih gospodarstava na razini sela i općine. Ulaganja u poljoprivrednoj proizvodnji zaista su ogromna i velik broj djelatnosti, s trenutnim cijenama svih inputa , bez sufinanciranja bio bi jednostavno neodrživ", smatra Tomislav.

No, dodaje da se u toj ovisnosti o potporama može pronaći i srž problema. Smatra da su investicije kroz EU fondove postale dvosjekli mač - nužne su za egzistenciju i napredak, no svjesno tjeraju u “beskrajni” ciklus investicija, povećavajući tako šansu za “krivim” potezom i eventualnom kapitulacijom.

Ambasador poljoprivredne proizvodnje

Da Tomislav nije jedan od onih koji samo gunđaju u bradu bez poduzimanja akcije, pokazao je i pokretanjem kolumne na domaćem portalu o poljoprivredi "Agroklub", kao i pokretanjem VLOGa kojim želi dokazati svima koji su u nedoumici da se od poljoprivrede uistinu može živjeti.

"Poražavajuća je činjenica da poljoprivredna proizvodnja ima daleko najmanje ambasadora, a slika koja se prezentira u medijima je iznimno iskrivljena. Unatoč izazovima koji se pojavljuju u proizvodnji, kojih naravno nije lišena niti jedna druga poslovna aktivnost, kroz rad u polju i okruženost prirodnim ljepotama, u nama se rađa neopisiva, pomalo mistična ispunjenost. Upravo taj osjećaj srž je HAHA priče. Stoga želimo motivirati i druge, nama slične, da istupe i prezentiraju pozitivne aspekte života u, pomalo zaboravljenim, seoskim prostorima.", smatra Tomislav.

Možete ga pronaći na YouTube (www.youtube.com/opghaha) ili Facebook stranicama (www.facebook.com/opghaha).

image
agro haha

Pitamo ga o planovima i ciljevima za budućnost, a Tomislav ima jasan odgovor - smjer vidimo u pokretanju neprofitne organizacije - ili udruge ili zaklade koja bi promicala život na selu i bavljenje bilo kojim oblikom održive poljoprivrede.

“Neka bude HAHA, pa makar i svijet propao”, zaključuje Tomislav.

"Financirano u okviru programa Europske unije IMCAP"
Ovaj je projekt financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija [objava] odražava samo stajalište autora te se Europska komisija ne može smatrati odgovornom ni za kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2024 07:02