VIDEO: Izazovi održive proizvodnje malih hrvatskih poljoprivrednika

U sklopu projekta Europske komisije o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU, donosimo vam video  'Izazovi održive proizvodnje malih hrvatskih poljoprivrednika'. Naš snimatelj Jakov Novak i novinarka Karla Juničić pronašli su neke od poljoprivrednika koji se bave isključivo održivom proizvodnjom u Istri i Hrvatskom zagorju. Na sljedećem linku je poveznica sa prijevodom na engleski.
 Tomislav Kristo / CROPIX

Zaštita malih obiteljskih gospodarstava (OPG) i poticanje mladih poljoprivrednika jedni su od najbitnijih ciljeva poljoprivredne politike kako u Hrvatskoj tako i u drugim zemljama EU jer su upravo oni glavni nositelji održive poljoprivrede. No, poljoprivredni sektor je i dalje pod pritiskom lošeg imidža zbog neprofitabilnosti i zanemarivanja. Ipak, postoje brojni novi inovativni i mali poljoprivrednici koji uspjevaju razvojiti svoja gospodarstva kroz programe Ruralnog razvoja i težak rad. Biti mali poljoprivrednik danas znači nove mogućnosti, ali i veliki broj zahtjeva.

Posjetili smo dva mala gospodarstva te razgovarali s Mariom Krogom, proizvođačem mlječnih proizvoda iz okolice Krapine, i Sandi Chiavalonom, proizovđačem maslinovog ulja iz Vodnjana. Govorili su o svojim uspjesima, ali i izazovima s kojima se moraju suočiti kako bi osigurali opstanak svojeg gospodarstva.

Ovaj je projekt financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija [objava] odražava samo stajalište autora te se Europska komisija ne može smatrati odgovornom ni za kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:34