SPECIJALNI IZVJEŠTAJ

Visoke cijene i nedostupnost potpore usporavaju uvođene bioloških pesticida u Poljskoj

Biološka sredstva u Poljskoj čine samo 2% svih registriranih sredstava za zaštitu bilja, u usporedbi s 4% na globalnoj razini
Ilustracija: Precizna poljoprivreda
 Shutterstock

Europska unija planira smanjiti uporabu pesticida za pola do 2030. godine. Sve je veći broj istraživanja koji ukazuju na njihove štetne učinke. U Poljskoj, najvećoj istočnoj državi članici, alternativne metode uzgoja bez uporabe pesticida su trenutno skupe i slabo se promoviraju, izvijestio je Euractiv Poljska.

Glavna EU politika hrane, strategija Od polja do stola, ima za cilj poboljšati kvalitetu i sigurnost hrane proizvedene u bloku, istodobno smanjujući negativni utjecaj na okoliš u sektoru.

Unutar ovog mandata, strategija postavlja cilj da se uporaba i rizik pesticida prepolove do 2030. godine.

Poljski poljoprivrednici imaju na raspolaganju niz bioloških i agrotehničkih zaštitnih mjera i sve se više uključuju u integrirano upravljanje štetočinama (IPM).

Ovaj sustav upravljanja temelji se na korištenju svih zaštitnih metoda, dajući prednost biološkim sredstvima, kako bi se smanjio rizik za ljude, životinje i okoliš.

To uključuje razne metode, poput postavljanja feromonskih zamki za privlačenje korisnih insekata koji se hrane voćem ili upotrebe grabežljivih organizama koji se hrane životinjama štetnim za usjeve.

Na primjer, određene vrste štetnika insekata, poput insekata zelene gusjenice, čije su ličinke paraziti za druge insekte, učinkovite su u borbi protiv ličinki noćnog leptira koji šteti usjevima duhana.

Međutim, biološka sredstva u Poljskoj čine samo 2% svih registriranih sredstava za zaštitu bilja, u usporedbi s 4% na globalnoj razini, navodi se u pismu koje je u prosincu napisao tim znanstvenika s poljskih sveučilišta i istraživačkih i industrijskih instituta.

Pismo poziva ministra poljoprivrede Grzegorza Pudu i povjerenika EU za poljoprivredu Janusza Wojciechowskog, također Poljak, da poduzmu mjere na ovom planu.

"Država mora djelovati, a time i stvoriti posebne političke instrumente koji će pomoći u promjeni ponašanja poljoprivrednika, što će dovesti do smanjenja upotrebe pesticida", tvrdila je u pismu Małgorzata Bzowska-Bakalarz sa Sveučilišta za prirodne znanosti u Lublinu.

Nema dovoljno naglaska na upravljanju štetočinama

Cilj integriranog upravljanja štetočinama je da se uporaba pesticida svedu na razinu koja je ekonomski i ekološki opravdana te utvrđena u direktivi o održivoj uporabi pesticida iz 2014. godine.

Međutim, prema nedavnom izvješću Europskog revizorskog suda, čini se da Komisija do sada nije uspjela niti na odgovarajući način provesti provedbu takvih pravila od strane država članica EU-a, niti ih je na odgovarajući način potaknula, primjerice, mobiliziranjem upotrebe izravnih plaćanja Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP).

Analitičari su zaključili da bi se to uglavnom moglo svesti na nedostatak preciznih podataka koje su pružile zemlje EU. Također su istakli da države ne integriraju zahtjev za korištenjem integriranog upravljanja štetočinama u nacionalni zakon.

U Poljskoj raste prodaja pesticida

U međuvremenu, uporaba kemijskih sredstava za zaštitu bilja u Poljskoj zapravo je porasla u prethodnom desetljeću.

Iako Poljska nije na vrhu zemalja EU po korištenju pesticida, prema podacima Eurostata, prodaja pesticida u Poljskoj za 2016. bila je za 12,3% veća nego u 2011., unatoč činjenici da se površina zasađenih usjeva povećala za samo 1,5% između 2011. i 2017. godine.

U Poljskoj prosječna potrošnja aktivne tvari iznosi 2,5 kilograma po hektaru godišnje, u usporedbi s prosjekom EU od 3,5 kg.

Problem je u tome što zapadni dio EU (poput Nizozemske koja troši najviše pesticida po hektaru) može smanjiti potrošnju brže od Poljske, smatra Marek Mrówczyński, direktor Instituta za zaštitu bilja Nacionalnog istraživačkog instituta u Poznań.

Na nedavnom sastanku Poljskog poljoprivrednog kongresa, Mrówczyński je rekao da su prepreka za uporabu bioloških sredstava njihova cijena, koja je tri do pet puta veća po hektaru od upotrebe kemijskih sredstava.

U Poljskoj se biološka sredstva najčešće koriste u stakleničkim kulturama, gdje je moguće regulirati tajne uvjete. To nije slučaj za otvorene usjeve.

Stoga, bez sredstava iz EU programa poljoprivrednih subvencija (Zajednička poljoprivredna politika, ZPP) za razdoblje 2021. - 2027., promjene u poljskoj poljoprivredi neće biti moguće, zaključio je.

O ciljevima novog ZPP-a razgovaralo se krajem veljače u poljskom parlamentu na sastanku poljoprivrednog odbora, gdje su dužnosnici istaknuli da će te ciljeve biti teško uskladiti.

"Europska komisija želi povećati prihode poljoprivrednika, ali istodobno smanjiti upotrebu umjetnih gnojiva i sredstava za zaštitu bilja, što bi moglo dovesti do smanjenja poljoprivredne proizvodnje", rekla je Dorota Niedziela iz Građanske platforme.

Mirosław Maliszewski iz Poljske narodne stranke istaknuo je da su nekemijska sredstva za zaštitu bilja ili nove tehnologije uzgoja u Poljskoj još uvijek nedovoljno dostupni, naglasivši istovremeno da imaju cijenu.

Međutim, Ryszard Bartosik, zamjenik ministra poljoprivrede, pružio je uvjerenje da će se promjene uvesti postupno.

''Što se tiče gnojiva i sredstava za zaštitu bilja, nije stvar u tome da nekim svakodnevnim odlukama nećemo zabraniti upotrebu takvih tvari ili takvog broja gnojiva. Umjesto toga, nagovorit ćemo poljoprivrednike da koriste ekološki najprihvatljivija sredstva te da gnojiva koriste na precizan način ”, rekao je.

Također je obećao da će poljska vlada u tu svrhu izdvojiti sredstva dobivena iz proračuna EU.

"Financirano u okviru programa Europske unije IMCAP"
Ovaj je projekt financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija [objava] odražava samo stajalište autora te se Europska komisija ne može smatrati odgovornom ni za kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:51