SPECIJALNI IZVJEŠTAJ

Zadruge ‘jedina su pomoć malim gospodarstvima‘, kaže rumunjski ministar poljoprivrede

U Rumunjskoj bi se uz pomoć EU fondova u sljedećih nekoliko godina mogao dogoditi procvat poljoprivrednih zadruga.
Rumunjska otkriva potencijal zadruga, koji nije povezan s prošlošću i

Rumunjski poljoprivrednici prirodno su oprezni prema zadrugama, koje su često snažno povezane s komunističkom prošlošću i zapovjednom ekonomijom zemlje. No, zahvaljujući mladim poljoprivrednicima i financiranju iz EU-a, sve više poljoprivrednika odlučuje udružiti snage. Izvještava EURACTIV Rumunjska.

Za mnoge poljoprivrednike pojam "zadruga" ima negativnu konotaciju, jer je u velikoj mjeri povezan s takozvanim "zadrugama za poljoprivrednu proizvodnju" izgrađenim po uzoru na sovjetski kolkhoz.

Međutim, daleko od klasičnog zadružnog modela u kojem članovi odlučuju, u tim su komunističkim zadrugama poljoprivrednici radili dok je država nametala odluke odozgo prema dolje.

Poljoprivrednici su stoga prirodno oprezni prema svemu što nalikuje takvoj strukturi.

Međutim, stavovi se polako počinju mijenjati u zemlji i uz pomoć europskih fondova, sljedećih nekoliko godina mogao bi doživjeti procvat poljoprivrednih zadruga.

"Glavni poticaj u ZPP-u, nakon 2022. godine, bit će za zadruge", kaže Ion Păunel, predsjednik Unije poljoprivrednih proizvođača Olt, misleći na EU program subvencioniranja poljoprivrede, Zajedničku poljoprivrednu politiku.

Păunel je uključen u osnivanje nekoliko zadruga u okrugu Olt na jugu Rumunjske.

"Prije svega pomažemo poljoprivrednicima da se organiziraju, educiramo proizvođače, učimo ih kako voditi zadrugu i pomažemo im u procesu prijave za europske fondove", objasnio je.

Poljoprivrednici se mogu prijaviti za potporu iz fondova za ruralni razvoj, što uključuje nekoliko specifičnih mjera kojima se poljoprivrednicima može pružiti pomoć u ovom području, navodi Păunel.

Govoreći tijekom rasprave o zadrugama poljoprivrednika kao rješenju za zeleniju poljoprivredu, rumunjski ministar poljoprivrede Adrian Oros također je obećao da će u budućnosti biti dosljedna podrška udruženjima poljoprivrednika.

Nakon što reformu ZPP-a zapečate zakonodavci EU-a, od zemalja članica će se očekivati ​​da deklariraju mjere zaštite okoliša - takozvane eko-sheme - koje namjeravaju provoditi u svojim nacionalnim strateškim planovima, koje će izvršna vlast EU na kraju morati odobriti.

"U naš nacionalni strateški plan možemo uključiti mjere za poticanje poljoprivrednika da se pridruže zadrugama", rekao je, naglasivši da "nema drugog načina" za preživljavanje malih poljoprivrednika.

“Tražili smo svugdje u Europi i to je jedino rješenje. Do sada smo imali poticaje za financiranje iz EU-a, jer bi se podrška u bilo kojoj mjeri povećala za 20% ako se poljoprivrednik pridruži zadruzi. Moramo zadržati ili čak povećati taj iznos jer ih možemo samo poticati, ne možemo prisiljavati ”, rekao je.

Brzi razvoj

Dok su drugi poljoprivrednici skeptični prema razvoju zadruga, Păunel je optimističan.

Iako je priznao da su mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva u nepovoljnom položaju u odnosu na vlasti i u ugovorima s trgovcima, rekao je da Rumunjska ima "funkcionalne i održive zadruge i sve više mladih ljudi privlači udruživanje".

Statistički podaci također pokazuju ubrzani tempo razvoja posljednjih godina.

U Rumunjskoj postoji više od 1500 poljoprivrednih zadruga, od kojih je više od 200 osnovano 2019. godine, prema podacima rumunjskog Centra za europske politike (CRPE), think tanka.

Broj novih zadruga dosegao je vrhunac u 2018. godini, osnovano je 280 poljoprivrednih zadruga, dok CRPE procjenjuje da je prošle godine zbog pandemije osnovano manje od 200 zadruga.

No, prostora za rast ima više nego dovoljno.

Prema istraživanju provedenom za Renew Europe, samo je 1% rumunjskih poljoprivrednika trenutno u strukturi zadruga, puno niže od prosjeka EU-a od 34%.

"Osam godina pratim razvoj poljoprivrednih udruga i vjerujem da je to rješenje za zdrav razvoj u ruralnim područjima. Postoje projekti koji su uspjeli, ali potrebna nam je dosljedna podrška u budućnosti ”, rekao je Cristian Ghinea, bivši europarlamentarac iz Renewa, koji je trenutno rumunjski ministar za investicije i europske projekte.

U prvih osam mjeseci 2020. godine 18 poljoprivrednih zadruga privuklo je sredstva od preko 38 milijuna leja (oko 7,7 milijuna eura) za proširenje svojih operacija, skladištenja ili prerade, prema podacima Agencije za financiranje ruralnih ulaganja (AFIR), agencije zadužen za fondove za ruralni razvoj.

"Poljoprivredne zadruge održiva su alternativa za dobivanje europskih sredstava, a sve je više Rumunja posljednjih godina uspjelo prevladati emocionalne barijere i nepovjerenje i odlučili su se udružiti kako bi osigurali svoj opstanak na tržištu", rekao je Gabriel Dan Ieremia, savjetnik za financiranje iz EU.

Sve veći interes za lokalne proizvode

Uz financijsku pomoć, zadrugama je potrebna i savjetodavna pomoć, posebno u područjima poput marketinga i prerade.

“Ne trebaju im samo ugovori s velikim trgovcima. Također se može organizirati prodaja na vratima, u vlastitim trgovinama ili na lokalnim tržištima ”, rekao je Păunel, koji je i sam povrtar i dobavljač trgovina Mega Image, lanca u vlasništvu maloprodajne grupe Ahold Delhaize.

Zapravo, posljednjih godina sve više poljoprivrednika koristi društvene mreže kako bi izravno dosegnulo svoje potrošače, a taj se trend intenzivirao u posljednjih godinu dana.

"Pandemija je donijela jednu dobru stvar - Rumunji konzumiraju više rumunjskih proizvoda, kako na tradicionalnim tržištima, tako i u lancima trgovina", rekao je Păunel. Skraćivanje opskrbnih lanaca jedan je od ključnih ciljeva vodeće prehrambene politike EU, strategije 'Od polja do stola'.

Oni koji su se okrenuli mreži da bi izravno prodali potrošačima pobrali su plod.

"Potrošači cijene lokalne proizvode, a taj će trend biti vidljiviji uz potporu europskih fondova", rekao je Păunel, dodajući kako reforma Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) želi povećati potporu malim poljoprivrednim gospodarstvima.

Zapravo, Păunel svoj optimizam temelji u potpori EU-a, rekavši da samo tranzicijski fondovi imaju potencijal pomoći 2.500-3.000 mladih da se nasele u ruralnim područjima.

Gledajući u budućnost, nada se da će kombinacija generacijskih promjena, priljev EU fondova i znanja, kraći lanci između proizvođača i potrošača, te podrška poljoprivrednicima potaknuti kvalitetu i količinu, što bi zauzvrat moglo pomoći ojačati položaj Rumunjske u svjetskoj poljoprivredno-prehrambenoj trgovini.

"Financirano u okviru programa Europske unije IMCAP"
Ovaj je projekt financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija [objava] odražava samo stajalište autora te se Europska komisija ne može smatrati odgovornom ni za kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:59