NOVI ZAKON

Zakonom o sjemenu želi se postići sigurniji identitet materijala i bolji nadzor uvoza

Posljednji Zakon o sjemenu iz 2005. godine regulirao je tržište sjemena prije ulaska Hrvatske u EU
Ilustracija: Sadnja
 Berislava Picek/Cropix

Prijedlog novog Zakona o sjemenu našao se na stolu Ministarstva poljoprivrede. Zakon koji će biti na javnoj raspravi do 10. prosinca ima za cilj postići sigurniji identitet materijala i bolji nadzor uvoza.

Glavni cilj novog Zakona o sjemenu je urediti proizvodnju, stavljanje na tržište i uvoz poljoprivrednoga reprodukcijskog materijala, odrediti nadležnost pojedinih tijela u poslovima, inspekcijski nadzor, kao i druga pitanja od značenja za provedbu jedinstvenog sustava poljoprivrednoga sjemenarstva i rasadničarstva, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Trenutku Zakon o sjemenu donesen je 2005. godine, no ulaskom Hrvatske u EU i novom EU uredbom o biljno zdravstvu te sve većom internet trgovinom postalo je teško pratiti proizvodnju i trgovinu poljoprivrednim repordukcijim materijalom, kažu u Ministarstvu.

U prijedlogu novog zakona predviđene su novosti u pogledu certificiranja poljoprivrednog reprodukcijskog materijala, korištenja zdravog i kvalitetnog poljoprivrednog sjemena na vlastitom gospodarstvu.

Uvodi se i novi pojam „sjeme s poljoprivrednog gospodarstva“, a riječ je o sjemenju koje prolazi postupak dorade kako bi se osigurala minimalna prisutnost korova i štetnih organizama u skladu s propisima iz područja biljnog zdravstva.

U priopćenju se također navodi da su zakonom predviđene novosti u cilju očuvanja i pohrane autohtonih i tradicionalnih sorti. Propisana je mogućnost donošenja nacionalnih sortnih lista kako bi se omogućilo brzo uvođenje autohtonih, tradicijskih i ugroženih sorti iz banke biljnih gena u sustave proizvodnje i stavljanja na tržište.

Ujedno, uvodi se i izrada opisne sortne liste na osnovu provedenih poljskih pokusa kako bi se poljoprivrednicima olakšao odabir materijala za sjetvu i sadnju te materijala koji će dati najbolje rezultate u klimatskim uvjetima Hrvatske.

"Poljoprivredni reprodukcijski materijal temelj je poljoprivredne proizvodnje i prva karika u lancu proizvodnje i opskrbe hranom, a kvalitetno sjeme i sadni materijal jedan je od osnovnih preduvjeta za uspješno i isplativo bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom. Reprodukcijski materijal koji se nalazi na tržištu mora biti u takvom stanju da proizvođači imaju najbolju garanciju identiteta materijala te da će biljke koje se dobiju njihovom sjetvom odnosno sadnjom pokazivati karakteristike po kojima su prepoznatljive", zaključuje se u priopćenju iz Ministarstva poljoprivrede.

Ovaj je projekt financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija [objava] odražava samo stajalište autora te se Europska komisija ne može smatrati odgovornom ni za kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2020 15:24